Vreme čitanja: oko 2 min.

Ubisoft želi "da se naviknete" na to da ne posedujete ni jednu video igru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tremblejeve izjave nisu naišle na pozitivnu recepciju kod gejmera, posebno onima koji preferiraju kupovinu igara na disku, umesto preuzimanja ili striminga

  • 0
Video igre, disk Foto: agencies / Shutterstock.com

U najnovijem intervjuu za GI.biz, Filip Tremblaj, direktor sektora za pretplate u kompaniji Ubisoft, proizvođaču popularne serije igara Assassin’s Creed, izneo je svoje viđenje budućnosti u industriji video igara. Prema njegovim rečima, ključna promena koja treba da se dogodi je prelazak igrača na model pretplate, umesto posedovanja fizičkih kopija igara.

Ubisoft već istražuje ovu promenu kroz svoje nove usluge pretplate, Ubisoft+ Premium i Ubisoft+ Classics. Tremblej napominje da, iako je došlo do značajnog širenja servisa pretplate u poslednjih par godina, oni i dalje zauzimaju relativno malu ulogu u odnosu na tradicionalne modele prodaje.

Razvoj ovog trenda posebno je uočljiv na konzolama, gde platforme kao što su PlayStation i Xbox privlače nove korisnike. Ubisoft vidi veliki potencijal i na PC tržištu, gde već beleže uspeh, ali planiraju i dalje širenje. Ključni faktor u ovom procesu je, prema Trembleju, promena u mišljenju igrača. Kao što su se potrošači nekada navikli na nemogućnost posedovanja fizičkih kopija CD-ova ili DVD-ova, sličan trend očekuje se i u svetu video igara.

Tremblej ističe da, iako igrači ne poseduju fizičku kopiju igre, njihov napredak u igri se ne gubi. Sačuvani su svi podaci o napretku i dostignućima, što je važno za očuvanje kontinuiteta iskustva. Dodatno, striming i model plaćanja po potrebi, koji se dobro uklapaju u koncept pretplate, mogu biti dodatno ohrabrujući faktori za igrače.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Tremblejeve izjave nisu naišle na pozitivnu recepciju kod gejmera, posebno onima koji preferiraju kupovinu igara na disku, umesto preuzimanja ili striminga. Ubisoft, kao i mnogi drugi izdavači, i dalje izdaje svoje igre na disku, a iako digitalna prodaja raste, značajan deo igrača i dalje preferira posedovanje fizičkih kopija.

Osim toga, postavlja se i pitanje očuvanja video igara. Kako igre sve više prelaze na digitalni format ili zahtevaju internet konekciju, postoji rizik da ove igre budu izgubljene kad se serveri ugase. Primer toga je kritika upućena razvojnom timu Remedy Entertainment zbog izdavanja igre Alan Wake 2 isključivo u digitalnom formatu kako bi se cena održala ispod 70 dolara.

Debata o fizičkim naspram digitalnih kopija igara će, bez sumnje, postati sve glasnija kako izdavači razmišljaju o našoj, možda neizbežnoj, potpuno digitalnoj budućnosti. Prošlogodišnje procurele vesti o planovima Microsofta za slim verziju Xbox Series X, bez Blu-ray drajva, već su izazvale iznenađenje među igračima, naglašavajući potrebu za oprezom prilikom ovakvih tranzicija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA