Vreme čitanja: oko 3 min.

Prince of Persia: The Lost Crown: Novo poglavlje stare legende

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarni serijal dostiže nove visine u modernom Metroidvania stilu

  • 1
Prince of Persia The Lost Crown Foto: Ubisoft

Prince of Persia: The Lost Crown predstavlja značajan korak u evoluciji jednog od najdugovečnijih serijala u istoriji video igara. Ova franšiza, čiji su koreni započeti još 1989. godine sa originalnim Prince of Persia naslovom, kroz decenije je postala sinonim za inovativni gejmplej, izazovne parkur elemente i duboku narativnu strukturu. The Lost Crown nije samo nastavak ove tradicije, već i njeno obogaćivanje, uvodeći nove elemente koji osvežavaju celokupno iskustvo, dok istovremeno ostaje veran onome što je serijal učinilo legendarnim.

U The Lost Crown, grafika i vizuelni dizajn predstavljaju spoj klasičnog i modernog. Dok su okruženja izuzetno detaljna i vizuelno impresivna, sa prelepim pozadinama koje odražavaju bogatu istoriju serijala, likovi su stilizovani na način koji može delovati neobično, ali ne umanjuje ukupni estetski doživljaj. Korišćenje svetlosti i senki je majstorski urađeno, a igra koristi napredne tehnike osvetljenja koje doprinose stvaranju autentične atmosfere.

Prince of Persia The Lost Crown Foto: Ubisoft

Igra spaja estetiku stripa i Pixar-ovog šarma, stvarajući jedinstven i vizuelno privlačan svet. Svaki od 13 bioma unutar igre ima svoje jedinstvene karakteristike i atmosferu. Posebno se ističe biome "Raging Seas", koji je potpuno zamrznut u vremenu, stvarajući fantastične pozadine za gejmplej. Ovaj vizuelni dizajn pruža igri posebnu dimenziju i doprinosi stvaranju bogatog i raznolikog sveta​.

Gejmplej i mehanike

Kao srž igre, gejmplej The Lost Crown donosi tri glavna stuba: borbu, platforming i rešavanje zagonetki. Borbeni sistem je fluidan i zahteva strateško razmišljanje, naročito kada treba da parirate napad neprijatelja ili prilikom izvođenja vazdušnih kombinacija. Platforming je intuitivan i nagrađujući, sa elementima koji zahtevaju precizan tajming i koordinaciju, a zagonetke su raznolike i izazovne.

Prince of Persia The Lost Crown Foto: Ubisoft

Ovi elementi su međusobno isprepletani, stvarajući dinamično iskustvo koje igrače drži angažovanim kroz celu igru.

Napredak i prilagodljivost

Igra nudi različite načine za unapređenje lika, uključujući amajlije koji pružaju različite borilačke i defanzivne bonuse, omogućavajući igračima da prilagode Sargona, glavnog lika, svojim stilovima igranja. Sistem Athra Surges, koji koristi specijalnu energiju sakupljenu kroz borbu, omogućava igračima da dramatično promene tok borbe. Ove mehanike doprinose složenosti borbenog sistema, pružajući igračima slobodu u eksperimentisanju i prilagođavanju svog stila igre.

Prince of Persia The Lost Crown Foto: Ubisoft

Istraživanje u igri je naglašeno sa skrivenim kristalnim klasterima i tajnim sanducima. Igra nagrađuje igrače za temeljno istraživanje i rešavanje izazovnih platforming sekcija ili mini-bosova. Kristali se mogu koristiti za dobijanje novih amajlija ili unapređenje postojećih, dodajući sloj prilagodljivosti i strategije igri. Osim toga, igra sadrži i mehaniku "Snapshot", koja omogućava igračima da snime sliku područja i precizno je označe na mapi za kasnije povratak ili kao vizuelni marker.

Jedan od najznačajnijih aspekata The Lost Crown je njegova inovativnost u pogledu pristupačnosti. Opcije kao što su podešavanje vremena za pariranje, prilagođavanje nivoa zdravlja i portali za preskakanje težih delova platforminga, čine igru dostupnijom širokom spektru igrača. Ova karakteristika je izuzetno važna u savremenom gamingu i pokazuje Ubisoftovu posvećenost inkluzivnosti.

Narativ i karakteri

U centru priče The Lost Crown je, kao što smo rekli, Sargon, jedan od sedam Besmrtnika, koji se upućuje na planinu Kaf da bi spasao princa Ghasana. Ova priča je usidrena u bogatom svetu Persije, sa elementima koji odražavaju mitologiju i istoriju serijala. Iako narativ ponekad deluje kao da se nalazi u pozadini, on ipak pruža solidnu osnovu za avanturu i istraživanje koje igrači doživljavaju.

Performanse

Igra radi fluidno, čak i na starijim grafičkim karticama, zahvaljujući optimizaciji koja nije previše zahtevna. Vizuelni stil igre je veoma privlačan, sa jarkim bojama i animacijama koje doprinose uronjavanju u igru. Igra podržava neograničenu stopu osvežavanja na PS5, omogućavajući igračima da u potpunosti iskoriste fluidnost igre.

Prince of Persia: The Lost Crown stoji kao primer kako klasični serijal može biti obnovljen i osvežen, ne gubeći pri tom svoju suštinu. Igra uspešno kombinuje izazovnu borbu, intuitivni platforming i zanimljive zagonetke sa novim elementima koji proširuju iskustvo. Iako postoje određeni aspekti koji bi mogli biti bolje razrađeni, kao što je dubina priče ili raznovrsniji izbor oružja, The Lost Crown je značajan naslov u svom žanru i predstavlja dostojan nastavak legendarne franšize.

Konačna ocena: 8.5/10

Kod nam je dostavio Ubisoft.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    23. januar 2024 | 05:36

    Ovo teže njesra nego prvi Princ. Osim toga dugo ne igram igre ali ovakva grafika u 2024 godini je sramotna. Na šta ovo liči.? Čak i u smislu samog dizajna je baš ružno. O ideji, atmosferi da i ne govrim. Svakome savetujem da pogleda igru iz 2003 godine - Prince of Persia: The Sands of Time. Od tad do danas je prošla 21 godina, a mi imamo ovo što imamo.? Napredak za 21 godinu je smešan. Pri tome se gađamo nekim grafičkim karticma koje koštaju kao dobar polovan auto ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA