Vreme čitanja: oko 3 min.

Veliki uspeh srpskog gejming kluba: Titula u Ultraligi i plasman na Evropsko prvenstvo

N. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sportsko udruženje "Zero Tenacity" postoji pet godina, sa ciljem da esport u Srbiji i regionu bude razvijen kao u evropskim zemljama, da dobije status profesionalnog sporta

  • 0
Zero Tenacity osvojio titulu Foto: Zero Tenacity

Srpski klub za esport "Zero Tenacity" (Z10), koji se bavi profesionalnim igranjem video igara, osvojio je prestižnu Ultraligu u Poljskoj, pobedivši favorizovani poljski tim 3:0, pred više od 1000 gledalaca u prepunoj hali sportskog centra "Stodola" u Varšavi. Na taj način je Z10 zasluženo obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo - EMEA Masters, jedno od najkvalitetnijih takmičenja u Evropi u video igri LOL (League of Legends). Inače, Z10 je u Poljskoj osvojio dva pehara, jedan za prvo mesto Ultralige, a drugi za MVP igrača finala.

"Ne mogu da kažem da pobedu nismo očekivali, jer smo se mesecima unazad aktivno spremali za osvajanje Ultralige. Naš tim za LOL, koji je oformljen u novembru prošle godine, je mlad i perspektivan, ali ono što je još važnije i što se pokazalo ovom ubedljivom pobedom 3:0, da je skladan i da postoji dobra sinergija unutar ekipe. Višemesečne pripreme su urodile plodom. Moja uloga kao trenera je kao i svakog drugog trenera u bilo kom tradicionalnom sportu. Da osmislim strategiju, koordinišem tim, spoznam svaku manu i vrlinu igrača i njihove igračke sposobnosti, pa da to unapredim i usmerim na što bolje takmičarske rezultate", rekao je Nikola Zrinjski, sportski trener za LOL, Z10.

"Takođe, odgovoran trener mora da ima sveobuhvatni pristup u poslu, i da pored klasičnog timskog igranja video igara, omogući prostor da se igrači samostalno usavršavaju. Da imaju dovoljno slobodnog vremena za svoje privatne stvari, da se bave fizičkom aktivnošću, da odmaraju, imaju redovne obroke i da timski duh i entuzijazam ne opadaju. Takođe je veoma važno da se ne premašuje vreme određeno za trening, što je u proseku oko 7 sati dnevno, manje od prosečnog radnog vremena. Jako sam ponosan na momke i uzbuđen oko narednog takmičenja, koje predstavlja veliki izazov za sve nas. Privilegija je biti na EMEA Mastersu", dodao je on.

Zero Tenacity osvojio titulu Foto: Zero Tenacity

Sportsko udruženje "Zero Tenacity" postoji pet godina, sa ciljem da esport u Srbiji i regionu bude razvijen kao u evropskim zemljama, da dobije status profesionalnog sporta. Kroz svoj rad, ovaj klub podiže svest o značaju sveobuhvatnog pristupa gejmingu kao profesiji, kao i o odgovornom igranju video igara. Svojim primerom, dostignućima i rezultatima nastoji da razbije predrasude koje postoje u vezi sa ovom industrijom.

"Gejming je u poslednjih nekoliko decenija, od hobija za pojedince i ljubitelje novih tehnologija, evoluirao u snažnu industriju koja sve više dobija na značaju. **Po prirodi stvari, gejming je postao svojevrstan sport, tačnije, esport, koji pretenduje da postane i jedna od disciplina na Olimpijskim igrama. Misija našeg tima je da ide u korak sa vremenom i da nastavi da niže pobede kako bismo se što boje pozicionirali i plasirali u Evropi i svetu. Osvajanje Ultralige i direktno plasiranje na prestižno evropsko takmičenje pokazuje uzlaznu putanju našeg udruženja. Z10 će u aprilu odmeriti snage sa najjačim evropskim timovima, a želja je naravno da se plasiramo prvo u polufinale, a zatim i u finale", zaključuje Dimitrije Malešević, predsednik udruženja za esport "Zero Tenacity".

Pored LOL, "Zero Tenacity" ima takmičarske ekipe u još tri igre: TFT, Counter Strike i Valorant. Članovi udruženja su profesionalni igrači video igara koji spadaju u top 10 najboljih na svetu, kada se govori o TFT igri koja je mešavina pokera i šaha. Dok su u top 50 u Counter Strike, koju igra 16 miliona ljudi u svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA