Vreme čitanja: oko 4 min.

Rise of The Ronin recenzija: Epska saga koja stavlja sudbinu Japana u vaše ruke

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rise of the Ronin nudi složen i dinamičan gejmplej koji kombinuje elemente akcije, istraživanja i duboke interakcije sa likovima unutar otvorenog sveta

  • 0
Rise of The Ronin Foto: Team Ninja/Play Station

U senci zalazećeg sunca, na raskršću dve ere, Rise of the Ronin otkriva priču o borbi, časti i transformaciji. Ova igra, koja je brzo privukla pažnju ljubitelja video igara, smeštena je u nemirno doba Japana, obeleženo krajem šogunata i buđenjem nove ere.

Razvijena od strane Team Ninja, čuvenih po svojim naslovima koji istražuju japansku istoriju i mitologiju kroz prizmu borilačkih veština, igra predstavlja njihov najambiciozniji projekat do sada. Rise of the Ronin vas vodi u srce Bakumatsu perioda, zadnjih dana Tokugava šogunata, gde se tradicija sudara sa modernizacijom, a Japan se otvara prema zapadu.

Vaša uloga je da, kao ronin - samuraj bez gospodara, istražite ovaj turbulentni period, odlučujući ne samo o svojoj sudbini već i o budućnosti nacije koja se nalazi na pragu velikih promena.

Rise of The Ronin Foto: Team Ninja/Play Station

Postavljanje priče u ovako dramatičan istorijski kontekst omogućava igri da istraži teme identiteta, lojalnosti i promena, dok odlučujete da li ćete se pridružiti revolucionarnim snagama koje teže promenama ili ćete se boriti za očuvanje tradicionalnih vrednosti.

Dinamičan gejmplej i razvijen svet

Rise of the Ronin nudi složen i dinamičan gejmplej koji kombinuje elemente akcije, istraživanja i duboke interakcije sa likovima unutar otvorenog sveta. Osnova borbe je na upotrebi različitog oružja, uključujući katanu, japanska koplja, vatreno oružje i hibridna oružja poput vatrenog topa, koji funkcioniše slično kao bacač plamena. Svako oružje poseduje jedinstvene sposobnosti i stilove borbe, koje možete prilagoditi svojim preferencijama i taktikama​.

Morate pažljivo da upravljate svojim Ki sistemom tokom borbe, koristeći Counterspark akciju za pariranje napada i smanjenje Ki protivnika, čineći ih ranjivim za kritične udarce. Osim borbe, gejmplej ističe važnost strategije u odabiru pravog oružja i stila borbe u zavisnosti od neprijatelja i situacije.

Rise of The Ronin Foto: Team Ninja/Play Station

Kroz interakciju sa NPC-jevima imaćete mogućnost da otključate nove stilove borbe i oružja, što doprinosi dubini gejmpleja. Ove specijalizacije i borbeni stilovi se stiču i razvijaju, što vam daje mogućnost da prilagodite ronina svom načinu igranja.

U istraživanju kasnom 19. veka Japana dostupan vam je konopac za penjanje, a pouzdanim konjem možete brzo da pređete veće daljine. Međutim, tu je i inženjersko čudo poznato kao Avikula za letenje. Ova opcija dodaje sloj vertikalnosti, omogućavajući vam da izbegnete neprijatelje ili da potpuno drugačije pristupite borbi iz vazduha​.

Veze (Bond sistem) predstavljaju ključni mehanizam kroz koji vršite interakciju sa svetom i njegovim stanovnicima. Kroz ovaj sistem, gradićete i razvijati odnose sa likovima koje srećete, bilo da su to saveznici, potencijalni ljubavni interesi ili čak cele zajednice unutar igre. Veze se razvijaju kroz misije, razgovore, poklone i zajedničke borbe, gde svaki nivo veze otključava nove prednosti, od pojačanja u borbi do pristupa ekskluzivnim zadacima i pričama.

Rise of The Ronin Foto: Team Ninja/Play Station

Ono što je jako važno je činjenica da imate slobodu izbora da se pridružite različitim fakcijama ili podržite određene likove, što dalje utiče na tok priče i rasplet igre. Ove odluke nisu samo moralni izbori već imaju praktične posledice na raspoložive resurse, saveznike, pa čak i na sam kraj igre.

Area Bond sistem dodaje još jedan sloj interakcije sa svetom Rise of the Ronin, gde možete da jačate svoje veze sa određenim geografskim oblastima. Ovo se postiže kroz akcije kao što su čišćenje oblasti od bandita ili obavljanje zadataka za lokalno stanovništvo, što rezultira otključavanjem novih aktivnosti i misija u tim oblastima. Kako veze s oblastima jačaju, tako se otkrivaju novi slojevi priče i izazovi.

Na ovaj način, Rise of the Ronin stvara složeni svet u kojem se prepliću lični odnosi, političke intrige i istorijske turbulencije, nudeći vam priliku da krojite svoju priču unutar jednog od najznačajnijih perioda u istoriji Japana.

Ipak, u Rise of the Ronin, sporedne misije često prate standardni šablon otvorenog sveta, što može dovesti do osećaja repetitivnosti. Iako igra nudi bogatstvo sadržaja i aktivnosti, neki igrači mogu osetiti monotoniju u ponavljanju sličnih zadataka. Ovo je jedan od negativnih aspekata igre za one koji traže raznolikost i jedinstvenosti u sporednim misijama.

Na PS5 konzoli, Rise of the Ronin pruža zadovoljavajuće performanse i visokokvalitetnu grafiku. Uživaćete u glatkom i stabilnom iskustvu, posebno u performanse modu koji cilja na 60fps. Kvalitet slike je impresivan, sa detaljnim teksturama i dobrim osvetljenjem koje doprinosi atmosferi feudalnog Japana.

Rise of the Ronin predstavlja impresivan podvig, nudeći vam priliku da duboko zagazite u turbulentni period japanske istorije, istražujući teme časti, lojalnosti i transformacije kroz bogato iskustvo koje spaja istoriju i fikciju. Igra će vas angažovati svojim detaljnim svetom i dinamičnim gejmplejom. Iako se suočava s izazovima poput potencijalne repetitivnosti sporednih misija, Rise of the Ronin ostaje nezaobilazno iskustvo za sve ljubitelje akcionih RPG igara.

Konačna ocena: 8/10

*Kod nam je dostavio PlayStation.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA