EU objavila rat američkim IT kompanijama: Paprenu kaznu platili su Google i Apple, a zbog novog zakona drhte svi poslodavci (FOTO)

Kazne se uglavnom odnose na utaju poreza, s obzirom na to da se IT magovi današnjice uglavnom odlučuju da porez plaćaju u Irskoj gde je on znatno manji nego u ostalim zemljama članicama

  • 0

Evropska unija počela je da pooštrava zakone kada je u pitanju poslovanje stranih IT kompanija u zemljama članicama, pa je tako u poslednje vreme primetan znatno veći broj kazni za mnoge divove poput Google-a, Facebooka, Apple-a...

Veliki udarac za Google: EU kaznila čuvenu kompaniju sa rekordnih 2,4 milijardi evra!

Kazne se uglavnom odnose na utaju poreza, s obzirom na to da se IT magovi današnjice uglavnom odlučuju da porez plaćaju u Irskoj gde je on znatno manji nego u ostalim zemljama članicama.

Pored utaje poreza, EU kompanije kažnjava i zbog iskorišćavanja dominantnosti na tržištu, pa je tako Google nedavno dobio najveću kaznu do sada i mora da plati 2,4 milijardi evra.

Apple-u kazna od 318 miliona dolara

Kompanija Apple pristala je da plati italijanskim vlastima 318 miliona evra u okviru nagodbe u poreskom sudskom sporu, u kom je američki tehnološki gigant optužen za izbegavanje plaćanja poreza, saopštila je poreska uprava u Rimu.

Italijanska podružnica Apple-a je bila pod istragom zato što, kako se tvrdi, nije prijavila poreskim vlastima više od jedne milijarde evra (1,3 milijarde dolara), piše dnevni list "Republika", a prenosi agencija Rojters.

I Intel pokušao da "nadmudri" EU

Foto: Flickr/Josh Bancroft

Evropska unija optužila je američku kompaniju Intel za iskorišćavanje monopola i sprečavanje rivala, kompaniju AMD, da dođe do mušterija.

Naime, Intel je optužen da je davao znatne olakšice proizvođačima koji bi u svoje uređaje ugrađivali njihove x86 kompjuterske procesore.

Američkom proizvođaču čipova naloženo je da plati kaznu od 1,06 milijardi evra.

EU kaznila Google sa 2,4 milijardi evra

Foto-ilustracija: pixabay.com

Evropska komisija kaznila je Google sa 2,42 milijardi evra zbog iskorišćavanja dominantnosti na tržištu.

Naime, Google je prekršio pravila konkunrencija sa svojim "online šoping" servisom. Čuvena kompanija je optužena da je svoj servis Shopping Box stavljala na vrh rezultata pretrage, što je učinilo da ostali sajtovi za kupovinu budu manje vidljivi.

Google je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping. Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija- navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Frans pres.

Google je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Kazna od 2,4 milijardi evra nije jedina za Google

Foto: pixabay.com

Tehnološki div Google takođe mora da Francuskoj plati 1,1 milijardi evra na ime dugovanja za porez, pri čemu je sud u Parizu presudio da irska podružnica te kompanije nije odgovorna za plaćanje poreza u Francuskoj.

Google zapošljava 700 ljudi u Francuskoj, ali oglašivački ugovori sklopljeni za prikazivanje u Francuskoj knjiženi su putem podružnice u Irskoj gde su niži porezi. Google je u 2015. platio 6,7 miliona evra korporativnog poreza u Francuskoj.

Novoizabrana francuska administracija, predvođena francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, dodatno je istaknula svoje namere o pritisku na međunarodne kompanije za koje smatraju da ne ispunjavaju pošteno svoje poreske obaveze.

Poslodavci više neće moći da špijuniraju zaposlene preko društvenih mreža

Foto: : Foter.com / CC0

Još jedna novost u zakonima EU je da bi kompanije koje koriste Facebook, Twitter i druge društvene mreže kako bi špijunirali svoje zaposlene u budućnosti mogle da krše zakone Evropske unije, piše BBC.

Naime, telo EU koje se bavi zaštitom ličnih podataka radi na zakonu koji će u budućnosti špijuniranje od strane poslodavaca učiniti ilegalnim, jer je istraživanje pokazalo da čak 70 odsto kompanija koriste naloge na društvenim mrežama kako bi i van radnog vremena pratili šta rade njihovi zaposleni.

Dankinja protiv IT magova

Printskrin: Fortune.com

Danska političarka Margaret Vestager je od 2014. godine, kada je preuzela dužnost, u ratu sa mnogim globalnim kompanijama, a najvišem onim čije se poslovanje bazira na internetu.

- U Evropi kompanije moraju da se takmiče po određenim pravilima, bez obzira na to da li su evropske ili ne. Google je kažnjen jer je prekršio naše antitrustovske zakone - izjavila je odbacujući staru optužbu da je na delu evropska pristranost i suzbijanje američkih kompanija u Evropi.

O njenih prvih stotinu dana u kancelariji evropske poverenice objavljena je i knjiga koju je napisao Jens Tomsen.

Proteklih godina vodila je nekoliko vrlo eksponiranih slučajeva. Od kompanije Apple tražila je da plati Irskoj 13 milijardi evra poreza, otvorila je istragu o poreznom ponašanju Amazona u Evropi i upozorila na potencijalne probleme u načinu na koji kompanija Facebook prikuplja i koristi informacije o korisnicima. Sve te kompanije odbacuju optužbe za koje ih tereti.

Analitičari čiju podršku ima ističu kako je u suštini slučaja pitanje o tome kakav internet želimo. Naime, kada Vestager nišani aktivnosti digitalnih divova, ona time postavlja standard koji znači povećanje kontrole nad funkcionisanjem digitalnog sveta, piše New York Times.

Kazna od čak 2,4 milijarde evra je sitnica, ističe taj američki list, za Google koji ima godišnji prihod od 900 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA