≫ 

Veliki udarac za Google: EU kaznila čuvenu kompaniju sa rekordnih 2,4 milijardi evra

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra

  • 1

Evropska komisija kaznila je Google sa 2,42 milijardi evra zbog iskorišćavanja dominantnosti na tržištu.

Kako da vrtite fidžet spiner i na Google-u: Dovoljno je samo da ukucate jednu reč!

Naime, Google je prekršio pravila konkunrencija sa svojim "online šoping" servisom. Čuvena kompanija je optužena da je svoj servis Shopping Box stavljala na vrh rezultata pretrage, što je učinilo da ostali sajtovi za kupovinu budu manje vidljivi.

- Google je zloupotrebio tržišnu dominaciju kao najpopularniji pretraživač na svetu, dajući nezakonitu prednost sopstvenim uslugama za šoping. Ono što je Google uradio je nezakonito prema antimonopolskim propisima EU. Google je drugim kompanijama uskratio priliku za takmičenje na osnovu zasluga i inovacija- navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Frans pres.

Google je, takođe, uskratio evropske korisnike za slobodan izbor usluga i za pune benefite inovacija, navodi se u saopštenju.

Ovom kaznom je premašena prethodna rekordna kazna koja je izrečena u monopolskom slučaju protiv američkog proizvođača čipova Intela u iznosu od 1,06 milijardi evra.

Najnovija odluka dolazi manje od godinu dana nakon što je komesarka Vestager šokirala svet i Vašington kada je naložila američkom proizvođaču iPhone-a, Apple-u, da isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja135

    27. jun 2017 | 12:10

    Hahaha veliki udarac za kompaniju cija je vrednost 400 milijardi dolara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA