Naša zavisnost stvorila je najvećeg diktatora današnjice - Marka Zakerberga: Sve je izgubljeno, više ga ništa ne može zaustaviti

O tome kako je Facebook preuzeo svet i naše živote govorio je osnivač sajta Pirate Bay - Piter Sunde

  • 10

Mnogi smatraju da se mešanje Facebooka u naše živote i internet u globalu otrglo kontroli, a među njima je i osnivač legendarnog Pirate Bay sajta - Piter Sunde.

IPAK NIJE TOLIKO SKROMAN: "Obične" sive majice i duksevi sa kapuljačom Marka Zakerberga koštaju PRAVO BOGATSTVO!

Bez namere diplomatskog prosipanja demagogije, bez skrivanja iza celofana onoga što se vrlo često tretira kao "politički korektan govor", Sunde je poprilično pesimistički i krajnje defetistički progovorio o tome šta je zapravo internet danas i u kakvom to virtuelnom svetu živimo.

- Sve je pošlo po zlu. Zapravo, ispraviću se, sve što je moglo da pođe u pogrešnom smeru - pošlo je. I više nije pitanje šta će da se dogodi u budućnosti, jer mi smo ovaj rat već izgubili, sada se sve svodi na kontrolu štete. Sami smo odlučili da centralizujemo sve svoje podatke i gurnemo ih u ruke Marka Zakerberga, koji je praktično najveći diktator današnjice, jer on nije izabran da diktira put kojim se ide, iako to zapravo čini - smatra Sunde.

I tu nije samo pitanje pojedinaca, nego i najmoćnijih zemalja…

- Internet je inicijalno osmišljen kako bi bio decentralizovan, bez potpune kontrole, ali svi mi smo zapravo centralizovali celu tu priču, koja je nadrasla i sam web. Mi više ne kreiramo, ne stvarno opipljive usluge i proizvode, sve je preseljeno u virtuelni svet, koji je opet centralizovan i pod kontrolom najvećih - nastavlja osnivač Pirate Bay-a.

Foto: flickr/ SHAREconference

Kada spominje najveće, Sunde misli na “veliku petorku; Google, Apple, Microsoft, Facebook i Amazon, koja je poslednje decenije kupila sve što je iole vredelo u svetu tehnologije i jednostavno “usisala” potencijalno samostalne start—up kompanije.

Dotaknuo se Piter Sunde i autonomnih vozila, koja su trenutno hit, a uskoro bi trebalo da postanu standard u razvijenim zemljama.

- Svi su super uzbuđeni kada se govori o autonomnim vozilima, ali jeste li razmislili ko poseduje autonomna vozila? Odnosno, preciznije, ko ima kontrolu nad informacijama kuda ta vozila idu, kuda smeju da se kreću, a kuda ne?! Ne, ja u takvim vozilima nikako ne želim da se vozim - otvoren je Sunde.

Printskrin: Facebook/Mark Zuckerberg

On uopšte ne skriva kako je šansa za otvoreni internet bez kontrole “najvećih” odavno izgubljena.

- Tu bitku smo izgubili odavno, prvenstveno zbog svoje naivnosti. Sada je kasno za povratak, kasno je za veru da nešto može da se promeni. Jedina šansa da se velike kompanije, koje kontrolišu sve, zaustave, jeste u tome da EU i SAD pokušaju da zaustave i limitiraju moć tih kompanija. Nažalost, ni EU ni SAD nemaju nikakve namere da urade to, a vi sami zaključite zašto. Cela ova priča je poput zavisnosti od cigareta, znamo da je loše, znamo da ne valja, znamo da je štetno, ali svejedno ne možemo da prestanemo - zaključio je Piter Sunde u razgovoru za The Next Web.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sascha

    26. oktobar 2017 | 14:37

    Zasto krivite Decka sta vam je on kriv nije niko prisiljavao da upotrebljavate Facebock . svako voli da zaradi pare a moja svastika cim joj se rodilo dete odma trci na Facebock i sve podatke upisi :-) koliko je tezak koje ime kad je rodjen ma sve cela Familija na taj Facebock :-) i onda kriv Zagerberg . Mozda mi niko neveruje ali ja nemam Facebock profil al opet znam da imaju sve moje podatke :-) cak znaju i sta jedem za rucak .

  • Zapanjen

    26. oktobar 2017 | 13:01

    Meni nije diktator, niti slični njemu. Nemam naloge na društvenim mrežama pa ne moze biti moj gospodar... A to se "lako," reši ugase se profili i njemu odoše ulagaci, oglašavaci i slični... Samo da ljudi smanjenje svoj ego i voajerske sklonosti

  • Trafalgar

    26. oktobar 2017 | 12:51

    E zato sam ja pre par godina ugasio profil i nimalo mi ne nedostaje. Svibtreba da ga ugase, bavili bi se svojim zivotom, a ne tudjim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA