≫ 

Da li treba da ulažemo u druge kriptovalute, pored bitkoina? Evo odgovora

Pred investitore koji trguju bitkoinom postavlja se pitanje daljeg kretanja njegove vrednosti u 2018. godini koju smo upravo dočekali

  • 6

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, pokušao je da nam u svojoj kolumni ove nedelje objasni da li je treba da razmišljamo i o mogućem ulaganju u druge kriptovalute.

Da li svako može da kreira svoju kriptovalutu? Evo odgovora!

"Pred investitore koji trguju bitkoinom postavlja se pitanje daljeg kretanja njegove vrednosti u 2018. godini koju smo upravo dočekali. Kada bismo znali pouzdan odgovor na ovo pitanje svakako bismo postali milioneri. Bitkoin je proteklu, 2017. godinu započeo sa vrednošću od 997,69 USD da bi na samom početku 2018. dostigao vrednost od 13.888,43 USD što predstavlja rast od čak 1.392.10%.

Vrednost bitkoina je u 2017. godini porasla gotovo 14 puta i time prevazišla i najsmelija predviđanja. Pri tome ne treba zaboraviti da je 17. decembra 2017. bitkoin dostigao svoj apsolutni maksimum od 19.086,64 USD i da je u toku protekle dve nedelje izgubio čak 5.197,82 USD odnosno čak 27,23% svoje vrednosti.

Nagli pad vrednosti nije bilo moguće predvideti niti je bio očekivan. Takođe, ovakvo nepredvidivo ponašanje kriptovalute ilustruje njene osobine  o kojima smo govorili u prethodnim nastavcima.

Foto: Marko Todorović

Pouzdano predviđanje kretanja cene bitkoina jednostavno nije moguće iako postoje mnogobrojne analize i pokušaji da se izvrši projekcija daljeg rasta ili pada kriptovaluta.

Napomenimo da pored bitkoina postoje i druge kriptovalute koje su ostvarile trocifren ili četvorocifren procentni rast u, sada već, prošloj godini. Tu se pre svega mogu izdvojiti: Ethereum, Ripple, Litecoin, NEM, Dash, Monero, Ethereum classic i još neke kriptovalute.

Možda bi bilo korisno da počnemo da razmišljamo i o mogućem ulaganju u druge kriptovalute, koje svakako nisu za potcenjivanje?

Iako je došlo do naglog pada vrednosti bitkoina u protekle dve nedelje, analitičari smatraju pad privremenim i predviđaju njegov dalji rast. Predviđanja su da će bitkoin već do kraja ovog meseca dostići vrednost od oko 20.000 USD a da će do kraja 2020. kada se očekuje da će i poslednji bitkoin biti "izrudaren" (o rudarenju smo govorili u prethodnim nastavcima), vrednost dostići čak 66.000 USD.

Foto: AP/Tanjug

Postoje i prognoze koje u ovom trenutku izgledaju gotovo neverovatne, kao što je prognoza koju je dao John McAfee, biznismen i osnivač kompanije McAfee a koji predviđa da će do kraja 2020. bitkoin vredeti čak 1 milion USD! Ne zaboravimo da je McAfee predvideo da će bitkoin do kraja 2017. vredeti 5.000 USD što je, kao što smo videli, prevaziđeno gotovo 3 puta.

Za trgovce bitkoinom je nedavni pad cena dobrodošao jer su mogli da kupe bitkoine po znatno nižoj ceni sa nadom da će se prognoze obistiniti i da će bitkoin nastaviti svoj nezadrživ rast.

Da li će bitkoin nastaviti da raste i kojim tempom veoma je teško predvideti. Ipak ako je verovati analitičarima, njegov rast će se nastaviti.

Bez obzira na dalji rast ili pad bitkoina, tržište kriptovaluta će ostati na finansijskoj sceni kao trajni efekat. Koje će kritpovalute opstati i kako će se kretati njihove cene ostaje da vidimo.

Ipak, svima koji se upuštaju u trgovinu bitkoinom savetujemo oprez."

Foto: Printskrin

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SBH

    1. januar 2018 | 18:35

    Ovo je cista prevara 21- og., vijeka. Mocnici se poigravaju sa obicnim ljudima da uloze i one svoje malo ustedjevine. Sve je ovo smisljeno i isplanirano.

  • simke

    3. januar 2018 | 00:03

    Ljudi, hoće li sve ovo uskoro da pukne? Ili da se kockamo još malo?

  • acislav

    22. april 2018 | 17:38

    Izgledalo je kao da će da pukne, ali vidim da ide i dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA