Napravljen uređaj koji DNK može da otkrije za samo 3 minuta: Na mesto zločina više niko neće smeti da se vrati

MiniION je uređaj veličine kreditne kartice koji redosled nukleotida u DNK čita pomoću mikroskopskih pora koje se nalaze na njegovoj površini

  • 0

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija i njihove kolege iz njujorškog Centra za genome, napravili su softver koji može da identifikuje nečiji DNK za samo par minuta.

Njihov izum se može primeniti na više različitih sferi, među kojima su istraživanja mesta zločina, u vanrednim situacijama kada je potrebno brzo identifikovati ljude, ali i u ostalim naučnim istraživanjima, piše portal "Bigthink".

Prsten koji će zameniti sve vaše lozinke, ključeve i kartice!

Naučno istraživanje spomenutog tima objavljeno je u magazinu eLife gde naučnici ističu da su uspeli da razviju "brzu, jeftinu i prenosnu strategiju za identifikovanje DNK osobe koja je isto tako i veoma precizna".

Foto: Pixabay

MiniION je uređaj veličine kreditne kartice koji redosled nukleotida u DNK čita pomoću mikroskopskih pora koje se nalaze na njegovoj površiniNukleotidi su inače gradivni blokovi DNK i označavaju se početnim slovima njihovih imena A (adenin), T (timin), C (citozin) i G (guanin).

Kako bi nekoga identifikovao, MiniION izvlači nasumične delove DNK. Ubrzo, redosled nukleotida koji je jedinstven za svaku osobu biva pronađen. Potom se informacija ubacuje u računar koji bazu podataka pretražuje pomoću Bayesian algoritma.

Foto-ilustracija: Profimedia

Program treba da ubačeni DNK uporedi sa između 60 i 300 varijanti, što značajno ubrzava proces. Čitav proces traje svega tri minuta. Naučnici su novu metodu identifikovanja DNK nazvali "MiniION sketching".

Nažalost, danas ova tehnologija košta 1.000 dolara, pa još uvek nije spremna za masovnu upotrebu na mestima kao što su aerodromi, granice i svugde gde je potrebno potvrditi nečiji identitet.

Međutim, ukoliko Murov zakon ostane na snazi i snaga računara bude nastavila da raste, a istovremeno cena genetičkog sekvenciranja nastavi da pada, neće proći još puno pre nego što MiniION uđe u masovnu primenu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA