• 2
 ≫ 

Da li je bitcoin zaista anoniman?

 ≫ 

"Bitkoin se često opisuje kao anonimna valuta, jer je moguće slati i primati bitkoine bez davanja ličnih podataka"

 • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava da li je bitkoin zaista anoniman.

Bitcoin platne kartice: Kako funkcionišu i kako ih koristiti?

"Bitkoin se često opisuje kao anonimna valuta, jer je moguće slati i primati bitkoine bez davanja ličnih podataka. To je jedan od motiva zbog kojih se bitkoin, kao i druge kriptovalute, koriste za plaćanje nelegalnih roba i usluga, pranje novca kao i finansiranje kriminalnih i terorističkih aktivnosti. Ipak treba imati na umu da posedovanje kriptovaluta i njihova upotreba su sve samo ne anonimni. Naravno, određena anonimnost je postignuta ali samo prividno dok je apsolutna anonimnost nemoguća. Može se reći da je bitkoin pseudoanoniman.

U svetu kriptovaluta mi se predstavljamo svojom elektronskom adresom kako bismo primili ili poslali bitkoine. Svaka transakcija koja uključuje tu adresu se zauvek čuva u blokčejnu o čemu smo ranije pisali. Ako je naša adresa ikada povezana sa našim identitetom, svaka transakcija će biti povezana sa nama i našim pravim identitetom. Nije samo bitkoin adresa sa koje vršimo transakcije kriptovalutama jedini element koji otkriva naš identitet. Pored toga tu je i IP (Internet Protokol) adresa koja definiše naš računar kao i mrežu odnosno provajdera koje koristimo za pristup internetu. Postoji još nekoliko elemenata koji otkrivaju naš identitet dok je bitkoin adresa svakako najočigledniji.

Foto: Tanjug/AP

Jedna od preporuka za sakrivanje sopstvenog identiteta je neprekidno menjanje bitkoin adrese. Ukoliko se svaka transakcija vrši sa druge adrese moguće je znatno otežati utvrđivanje pravog identiteta.

Transakcija sa više ulaza se javlja kada primamo uplate u naš novčanik na različite adrese, a zatim pošaljemo plaćanje iz novčanika koji povlači bitkoine sa više adresa. Odlazna transakcija će uključivati više adresa kao ulazne, otkrivajući na taj način da se nalaze u istom novčaniku i pripadaju istoj osobi. Ako je naš identitet ikada povezan sa bilo kojom od ovih adresa, nijedna od adresa neće zadržati svoju anonimnost.

Jedan od načina za povećanje naše anonimnosti je korišćenje više novčanika. Na ovaj način održavamo više različitih identiteta. Najlakši način održavanja više novčanika je korišćenje MultiBit-a. MultiBit je jednostavan i efikasan softverski novčanik za Windows, MacOS i Linux koji nam omogućava da upravljamo višestrukim novčanicama iz jednog programa.

Foto: Pixabay.com

„Mešanje“ možemo zamisliti kao ubacivanje bitkoina različitih vlasnika u veš mašinu, a zatim nakon mešanja nasumično izdvajamo određene sume kriptovalute za svakog učesnika. Vrlo je verovatno da niko neće dobiti bitkoine koje je ubacio u „mešalicu“. Na ovaj način se pokušava raskidanje veze između ulaza i izlaza bitkoina. Iako je ovo teorijsko efikasno, da bismo to uradili sa potpunom anonimnošću, neophodno je pokloniti poverenje anonimnoj trećoj strani koja će nam vratiti svoje bitkoine i koja neće vodi evidenciju o transakcijama koje obrađuje. Ili možda hoće?

Ako se podsetimo da je jedan od osnovnih postulata funkcionisanja kriptovaluta odsustvo bilo kakvog poverenja između nepoznatih učesnika, jasno je da ne možemo verovati ni entitetima koji vrše anonimizaciju ili „mešanje“ bitkoina.

I pored mnogobrojnih zaštitinih mehanizama, za bitkoin i druge kriptovalute moguće je utvrditi vlasnika i njegove transakcije."

Printskrin

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Peki

  21. januar 2018 | 22:36

  Jeste anoniman, kako da nije. Pazi da ne poverujem!

  9
  2

  Podelite komentar

 • milan

  10. februar 2018 | 17:13

  Ako već može da se vidi kako onda radi dark web gde prodaju sve što je nezakonito?

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok