≫ 

Zašto je blockchain toliko važan i kako će promeniti naš život u narednih 10 godina?

Budućnost blockhaina je veoma svetla i mnogi od nas će profitirati na njemu

  • 4

Velike su šanse da u narednih 10 godina nećete postati blockchain milioner, ali ova tehnologija će najverovatnije biti veliki deo vašeg života i načina na koji raspolažete novcem.

To je mišljenje Džoa Durana, osnivača i izvršnog direktora kompanije United Capital.

Hakeri su upravo pokazali kako moćni kompjuteri mogu da prevare blockchain - a neko je izračunao koliko bi takav napad koštao

Blockchain se ponaša kao veliki registar koji prati svaku transakciju koja je obavljena sa određenom kriptovalutom. A podaci ne mogu biti menjani.

Duran ovaj registar poredi sa digitalnim praćenjem knjiga u biblioteci, gde je moguće videti koje pozajmio knjigu, a ko ju je vratio.

- Sam blockchain će biti veliki deo svake transakcije koja se obavi u svetu, ali biće potrebno barem 10 godina pre nego što dođemo do te tačke, smatra Duran.

Pogledajte šta je sve pred nama kada je blockchain u pitanju:

Šira upotreba

Foto: Pixabay.com

Istraživanej koje je sproveo PricewaterhouseCoopers otkrilo je da je 84 direktora izjavilo da se njihove kompanije "aktivno bave" blockchainom.

U istraživanju je učestvovalo 600 direktora iz 15 zemalja.

Mnogi investitori neće možda investirati direktno u ovu tehnologiju u procvatu, ali računaju da će biti aktivan deo finansijskih transakcija u budućnosti.

- Digitalne valute su budućnost novca - u to nema sumnje, izjavio je.

Jedna od mogućnosti koje nas očekuju mogla bi da uključuje vlade koje će blockchain koristiti kao način da prate sopstvenu valutu na tržištu.

- Stvari će biti iste kao i danas, ali u digitalnoj verziji koja vladama daje mogućnost da kontrolišu gde novac ide, objašnjava Duran.

Vlade će želeti da na ovaj način prate svoju valutu jer uz pomoć blockchaina mogu da znaju da li dobijaju novac od poreza i da li se on koristi za nešto nezakonito.

Kripto valute vs. blockchain

Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, Duran ne vidi kripto valutu kao nešto što će postati toliko svakodnevno.

Umesto toga, blockchain će biti osnova tehnologije kada obavljate finansijske stransakcije.

- Sa blockchainom možete da aktivirate kod koji neće dozvoliti transfer novca ukoliko ne postoji razmena servisa i dobara odobrena sa obe strane, objašnjava.

U tom smislu, tehnologija bi mogla da umanji cene kamata, računa i transfera širom sveta jer eliminiše posrednike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA