≫ 

Apple više neće otkrivati jednu veoma bitnu stvar u vezi sa svojom zaradom

Investitori neće biti srećni

  • 0

Apple je sa investitorima podelio izveštaj o zaradi u četvrtom kvartalu, ali je tokom razgovora sa njima, CFO Luka Maestri dao i potpuno neočekivanu najavu - kompanija više neće otkrivati broj prodatih uređaja.

Ovo se ne odnosi samo na iPhone, već i na iPad i Mac.

Na ovaj način javnost i analitičari imaju jednu manje stvar koja može da im pomogne da utvrde zdravlje kompanije, ali sudeći po Appleovom vođstvu, broj prodatih uređaja nije dobra metrika za utvrđivanje kompanijskog finansijskom zdravlja.

- Naši proizvodi se nalaze u svim velikim prodajnim kategorijama i naša ponuda se stalno širi. Zato je prodata jedinica manje bitna u ovom trenutku je imamo znatno širu disperziju cena, izjavio je Maestri investitorima.

Foto: Tanjug/AP

Ovo se posebno odnosi na širok dijapazon cena po kojima Apple prodaje svoje uređaje, posebno u proteklooj godini.

iPhone Max XS počinje sa cenom od 1.099 dolara, Apple Watch kreće od 399 dolara, novi iPad Pro može da se kupi za 799 dolara, dok MacBook Air za 1.199 dolara.

Kompanija drži svoje cene prilično konzistentim na "jeftinijem" kraju svojih uređaja i nastavlja da prodaje starije modele.

Zbog svega ovoga broj prodatih jedinica otkriva samo mali deo cele priče.

I dok je Apple isporučio 46.89 miliona iPhonea u ovom kvartalu i to predstavlja gotovo neprimetan rast, zarada od iPhonea porasla je za 29 odsto. To je zato što je prosečna cena ovog telefona porasla sa 618 na 793 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA