≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Na nebu i na zemlji

Malo je poznato da za popriličan deo tehnološkog napretka u prethodnih stotinjak godina i veliki broj rešenja koja svakodnevno koristimo možemo da zahvalimo svemirskim istraživanjima

  • 0

Tako su, na primer, LED sijalice, slušni aparati, ručni usisivači na baterije, hrana za bebe, memorijska pena za jastuke, senzori koje koriste kamere u pametnim telefonima, protetička pomagala, materijali koji se upotrebljavaju za izradu sportske opreme i izolaciju, kao i mnoge druge komponente modernih uređaja, direktno ili delimično razvijeni za potrebe pripreme letelica i ljudi za put u svemir.

 Poslednja zanimljiva oblast kojom se bave eksperti je obezbeđivanje hrane i kiseonika za buduće kolonije na Marsu.

To podrazumeva mogućnost uzgoja biljaka na farmama koje funkcionišu u surovim uslovima bez vazduha, sa minimumom vode i tek jednim delom sunčeve svetlosti koja nam je dostupna na Zemlji.

Ideja je da postoje farme ispod površine planete, da se sunčeva svetlost sakuplja i pojačava posebnim mehanizmima, a zatim sprovodi novom vrstom optičkih kablova do plastenika. Takođe, postoje i takozvane vertikalne farme u kojima se biljke gaje na policama kako bi se uštedeo prostor.

Veselin Jevrosimovic Tech Foto: Promo

Naravno, biljke koje su na taj način uzgojene proizvode kiseonik koji je ljudima neophodan, a koji, barem za sada, nije moguće u dovoljnim količinama proizvesti na drugi način. Proračun je da bi 50 kvadratnih metara vertikalne farme visine 8 metara bilo dovoljno da obezbedi hranu i kiseonik za jednog astronauta.

E sad, sva pomenuta rešenja mogu da se koriste i na Zemlji, u krajevima u kojima vlada surova klima ili su teško pristupačni. Takođe, u slučaju prirodnih katastrofa koje bi narušile eko-sistem planete, ovakva rešenja mogla bi da obezbede opstanak ljudskog roda.

Od kako je okončan hladni rat, velike sile primetno manje ulažu u istraživanje kosmosa.

Mnogi naučnici smatraju da to nije dobro za čovečanstvo, jer sve što saznamo o vasioni pomaže razumevanju planete na kojoj živimo i ima praktične implikacije po život na Zemlji. U poslednjoj deceniji, međutim, privatna inicijativa i inovatori u IT kompanijama nadoknađuju ovaj nedostatak i najavljuju nova otkrića i uzbudljiva tehnološka rešenja.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA