• 0

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Dve decenije bežičnog uživanja

Verujem da malo koji čitalac ovih redova može da zamisli život bez bežične veze sa internetom

  • 0

Popularni "vaj-faj" (eng. Wi-Fi), ili jednostavno vajerles (eng. wireless, u značenju „bežično“), sveprisutan je u našim domovima, poslovnim okruženjima i na većini javnih mesta.

Jedan prijatelj koji je ovoga leta putovao Evropom sa porodicom, žalio mi se kako je njegovu decu tinejdžere više interesovao kvalitet Wi-Fi signala, nego bilo šta od građevina, spomenika i prirodnih lepota koje su videli i doživeli.

E sad, upravo ovih dana Wi-Fi standard slavi punih dvadeset godina od svog nastanka, što je lepa prilika da se osvrnemo na početke i uspeh koji je postigao.

Kao i u mnogim drugim tehnološkim oblastima, u startu nije postojao jedinstveni standard za bežično umrežavanje u lokalne računarske mreže. Nekoliko grupa velikih i malih kompanija pokušavalo je da ovlada tržištem i da se uspostavi kao lider čiji će uređaji biti u najširoj upotrebi.

Veselin Jevrosimovic Tech, Kolumna

Foto: Promo

Pored toga, dobar deo stručnjaka smatrao je da treba razdvojiti sisteme za poslovnu i kućnu primenu. Standard prema kome je nastao Wi-Fi, sa oznakom IEEE 802.11, u početku nije bio toliko popularan, ali je iza njega stalo sedamnaest kompanija, od kojih su neke u tom momentu bile vodeći igrači u svetu računara i telekomunikacija.

Time je postignuto da sva oprema koju konstruišu oni ili bilo koji drugi proizvođač, međusobno funkcioniše nesmetano i jednako kvalitetno. Prvi problem je bila relativno spora razmena podataka koja nije mogla da se meri sa tadašnjim žičanim računarskim mrežama. Srećom, već u prvih nekoliko godina standard je unapređen, tako da je brzina Wi-Fi mreža mogla da prati nove zahteve korisnika.

Odlučeno je i da naziv mora biti promenjen tako da bude prihvatljiv za širu publiku, pa je izabrana kovanica „Wi-Fi“ (eng. wireless-fidelity) kao aluzija na Hi-Fi u audio svetu. Ostalo je istorija.

Krajnji cilj ka kome idemo je dostupnost bežičnih mreža na bilo kojoj tački planete. Naravno, značajnu ulogu igraju i mobilne bežične mreže, ali sam siguran da njihov razvoj ne bi tekao toliko brzo da korisnici nisu na vreme osetili prednosti koje je doneo Wi-Fi.

(Telegraf.rs/Informer)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima