• 0

Mikelanđelov "3D odšampani" David je pravo "malo" čudo savremene tehnologije

Ono što je od "odštampanog" Davida najzanimljivije su njegove dimenzije

  • 0

3D štampa je proteklih godina dostigla zavidan nivo, pa se danas tom tehnikom izrađuje bukvalno sve i svašta, od privezaka za ključeve, preko ortopedskih pomagala do pravih automobila.

Izgleda da je sledeći trend u primeni ove tehnologije je minijaturizacija. Bar se tako čini nakon nedavne prezentacije održane na Univerzitetu u Cirihu.

Tamo je kompanija Exaddon predstavila najnovije dostignuće svog štampača CERES 3D, koji je uspeo da "izvaja" veoma preciznu repliku slavne Mikelanđelove skulpture "David", jednog od najčuvenijih dela renesansne umetnosti.

Ono što je od "odštampanog" Davida najzanimljivije su njegove dimenzije. Naime, skulptura je visoka samo - jedan milimetar.

David je nastao tehnologijom veoma sporog izlivanja jonizujećeg tečnog bakra. Tako je izrada modela težine dva mikrograma (milioniti deo grama) trajala celih - 12 sati.

Tolika dužina izrade bila je neophodna zbog detaljnosti sa kojom je skulptura izrađena. Stručnjaci navode da bi izrada jednostavnije figure, sa manje detalja, trajala znatno kraće.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima