≫ 

Jednim pokretom otključava auto: Ubacio je čipove u telo i tvrdi da je potpuno otporan na hakovanje

Stručnjak za sajber bezbednost doslovno drži pametnu tehnologiju u svojim rukama

  • 3
Čip u telu Foto: printscreen/youtube.com/FOX 13 News Utah

Ben Vorkman je poput Marvelovog heroja Tonija Starka ubacio u svoje telo četiri kompjuterska čipa - Teslin ključ u desnoj ruci, magnet u levoj, čip koji omogućava daljinsko upravljanje i još jedan koji se koristi za povezivanje i komunikaciju mobilnih telefona.

RFID i NFC čipovi poseduju funkcije koje se nalaze na pametnim uređajima. Pomoću njih kontroliše telefon, televizor i  druge pametne gedžete u svojoj kući.

"Svaka stvar koja funkcioniše po principima pametne tehnologije može da se kontroliše pomoću čipova", objašnjava 29-godišnji Vorkman.

Sam postupak ubacivanja čipova u ljudsko telo veoma je sličan čipovanju kućnih ljubimaca.

"U početku peče, ali kako vreme odmiče bol prolazi", objašnjava Vorkman.

Magnet koji se nalazi u levoj ruci veći je od ostalih implantata, pa se njegovo prisustvo oseća prilikom uobičajenih pokreta. Najviše muke zadao mu je ključ za daljinsko otvaranje vrata automobila. Na podlaktici je napravljen rez skalpelom od pet milimetara.

"Morao sam da pošaljem ključ u specijalizovanu kompaniju, pre nego što će biti ugrađen u moje telo. Oni su ga potopili u acetat, a potom stavili medicinski polimer preko njega", objašnjava Vorkman.

Pronalaženje kvalifikovane osobe koja bi smestila implantate u njegovo telo delovalo je kao nemoguća misija. Odbili su ga lekar, veterinar, ali i jedan salon za tetoviranje. Onda je Vorkmanov rođak, laboratorijski tehničar, smestio dva čipa u njegovo telo.

Vorkman tvrdi da kompjuterski čipovi unapređuju tehnološku bezbednost.

"Ako hakujete nečiji telefon, to je već velika stvar. Hakovanje čoveka je nemoguće", kaže Vorkman, prenosi Njujork post.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA