≫ 

Veštačka inteligencija kao velika pomoć lekarima: Google otkriva rak dojke

Stručnjaci su razvili sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji sa značajnom preciznošću otkriva maligno oboljenje dojke

  • 0

Sistem za otkrivanje raka dojke zajednički je projekat zaposlenih u Google-u i medicinskih stručnjika. Studija koja se bavi testiranjem pouzdanosti sistema objavljena je u naučnom časopisu Nature.

Program utvrđuje prisustvo ćelija kancera i osmišljen je na osnovu desetina hiljada rezultata mamografija širom Velike Britanije i SAD. Rezultati testiranja pokazuju da program utvrđuje prisustvo kancera sa većom pouzdanošću od lekara.

Korišćenje AI tehnologije u otkrivanju raka dojke smanjilo je broj grešaka lekara. Sve je manje lažnih pozitivnih dijagnoza, a istovremeno tehnologija pomaže da se utvrdi prisustvo bolesti u slučajevima gde su doktori napravili previd.

Lažne pozitivne dijagnoze smanjene su za 5,7 odsto u SAD i u 1,2 odsto slučajeva kada je reč o Velikoj Britaniji. Broj lažnih negativnih dijagnoza smanjen je za 9,4 odsto slučajeva u SAD i 2,7 odsto u Velikoj Britaniji, prenosi CNN.

Veštačka inteligencija pokazuje veću preciznost prilikom otkrivanja raka u poređenju sa lekarima, iako su informacije poput istorije bolesti ili prethodnih rezultata mamografije nedostupne računaru.

"Ovo otkriće bi moglo da unapredi preciznost pretrage i poboljša produktivnost radiologa", objašnjava profesor iz Velike Britanije Ara Darzi.

Karcinom dojke je drugi vodeći uzročnik smrti kod žena. Rezultati lečenja su daleko povoljniji ukoliko se bolest otkrije na vreme. Uprkos brojnim programima za rano otkrivanje raka dojke, Američko udruženje za borbu protiv kancera tvrdi da mamografija pomaže kod ranog otkrivanja tek u 20 odsto slučajeva.

"Učinak najboljih stručnjaka može se dodatno unaprediti. Veštačka inteligencija jedan je od načina da se odgovori izazovu", kažu autori studije objavljenoj u časopisu Nature.

Čak tri četvrtine direktora klinika za radiologiju u Velikoj Britaniji misli da ova zemlja nema dovoljno stručnjaka u pomenutoj oblasti. Do 2023. godine nedostajaće oko 2000 radiologa.

"Praksa u Velikoj Britaniji podrazumeva da dva radiologa tumače nalaz mamografa. Jednog bi mogla da zameni veštačka inteligencija. To neće u potpunosti odmeniti ljude prilikom postavljanja dijagnoza", objašnjava Darzi.

Pored otkrivanja kancera dojke, stručnjaci Google-a rade na razvijanju softvera koji pomaže da se na vreme otkrije rak pluća, ali i očne bolesti.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA