• 1

Ovih 5 tehnologija u 2020. postaju stvarnost

Svaka naredna generacija uređaja predstavlja značajni pomak u odnosu na prethodnu

  • 1

Svet tehnologije se ubrzano menja, pa tako svaka naredna generacija računara, pametnih telefona i drugih gedžeta predstavlja značajni pomak u odnosu na prethodnu.

Ovih pet tehnologija dolaze u uređaje korisnika u 2020. godini:

1. Novi tip baterija

Nema sumnje da je najveći problem današnjih telefona, tableta i laptopova trajanje baterije. Litijum jonske i polimer baterije su dostigle vrnuac svog razvoja. U 2020. godini stižu uređaji sa baterijom od grafena. Te baterije su nekoliko puta lakše, imaju veći kapacitet od postojećih, a pune se za manje od pola sata.

2. 5G tehnologija

5G je do sada "stidljivo" bio predstavljen, sa ograničenom dostupnošću i za mali broj korisnika. Većina novih uređaja će u ovoj godini imati 5G mogućnosti, a očekuje se da nove mreže budu dostupne svuda gde i sada već stari 4G.

Samsung S11

Printskrin: YouTube/Concept Creator

3. Još moćnije kamere

Navikli smo na kamere od 20, pa i više megapiksela. Novi pametni telefoni, pa čak i oni iz srednje klase, imaće kamere od 32 i 64 megapiksela, a flegšip modeli i od 108 megapiksela.

4. AR postaje standard

Proširena stvarnost (Augmented reality, AR) već se koristi u automobilskoj i avio industriji, a novi uređaju poput Leap Motion-a će nam doneti AR mogućnosti i za "obične" korisnike, kao i za upotrebu u industriji zabave.

5. Dronovi su svuda

Dronovi su, za kratko vreme, od skupih igračaka postali nezamenlji kada su snimanje i nadzor iz vazduha u pitanju. Nova generacija ovih letelica imaća robotizovane i nezavisne funkcije, moći će sami da lete bez upravljanja sa zemlje, kao i da izbegavaju prepreke, a u slučaju gubitka signala - i da se sami vrate "kući".

(Telegraf.rs/Danas)

Komentari

  • bitno

    Moj dron se i prošle godine sam vraćao kući

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima