≫ 

Ovo je futuristički grad budućnosti čija sadašnjost upravo počinje

Voven Siti će stanovnicima ponuditi veliki broj futurističkih tehnologija, od autonomije i robotike, preko lične mobilnosti, do pametnih kuća i široko rasprostranjene veštačke inteligencije

  • 0
Toyota Grad Printscreen: YouTube/Toyota Motor Corporation

Teško je zamisliti kako će svet izgledati u daljoj budućnosti, ali to nipošto neće zaustaviti Toyotu da pokušava da ga stvori. Japanska kompanija je upravo najavila svoje planove za izgradnju prototipa grada budućnosti, koji će se nalaziti u podnožju planine Fudži u Japanu.

Voven Siti (Woven City) će biti grad "na vodonični pogon", što znači da će se ispod njega nalaziti vodonične gorivne ćelije koje će služiti za proizvodnju, skladištenje i distribuciju električne energije, kao i za pokretanje sistema za prečišćavanje vode.

Voven Siti će budućim stanovnicima ponuditi veliki broj futurističkih tehnologija i rešenja različite namene, od autonomije i robotike, preko lične mobilnosti, do pametnih kuća i široko rasprostranjene veštačke inteligencije.

Sve to će biti integrisano u stvarno životno okruženje, a grad će imati i pametne puteve kojima će se kretati više vidova prevoza. To podrazumeva traku za brza vozila, traku za vozila koja se kreću manjim brzinama, zatim za vozila za individualni prevoz, i za pešake.

Takođe, u velikoj meri grad će biti usredsređen na održivost, oslanjaće se na tradicionalnu japansku tehniku gradnje drvetom, ali će se na drveće oslanjati i da bi smanjio zagađenje. Krovovi kuća će biti pokriveni solarnim pločama, koje će domaćinstivma obezbeđivati dodatnu električnu energiju pored one koju proizvode vodonične ćelije, piše Ubergizmo.

​Biće zanimljivo videti kako će ovaj grad budućnosti izgedati kada bude završen. Izgleda, međutim, da za to neće trebati mnogo vremena, budući da će realizacija projekta početi za oko godinu dana, odnosno početkom 2021. godine.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA