≫ 

NASA traži novo vozilo za Mesec, a u tome i vi možete da joj pomognete

"Želimo da dobijemo ponude iz automobilske industrije, za terenska vozila, za električne automobile i više od toga..."

  • 3
Pun Mesec Foto: Pixabay

Plan za vraćanje astronauta na Mesec podrazumeva i novo vozilo koje će moći da se kreće po površini zemljinog satelita. Zato NASA sada traži pomoć u okviru programa Artemis, odnosno dizajnera koji će osmisliti vozilo koje može da se kreće i istražuje i omogućiti stvaranje nove generacije autronauta.

- Svemirska agencija traži koncepte za sistem robotičke pokretljivosti pomoću koga bi preko Meseca mogli da se transportuju instrumenti i sprovedu krucijalna naučna istraživanja širom Mesečeve površine, uključujući i oblasti na koje ljudi ne mogu da dopru, kao što je njegov Severni pol - piše u zahtevu.

- Možemo da očekujemo da će posada u svojim svemirskim odelima moći da hoda nešto više od pola kilometra minimum. Ako budemo mogli da postavimo rover blizu mesta sletanja pre nego što posada stigne, potencijal ovih prvih misija će znatno porasti - kaže Maršal Smit, direktor programa za istraživanje Meseca koji podrazumeva angažovanje ljudske posade.

Rok za prijavu na konkurs je 6. mart, a nekoliko dana kasnije biće objavljeno ko je predložio najadekvatiniji model automobila za vožnju po Mesecu, piše TopGear.

- Želimo da dobijemo ponude iz automobilske industrije, za terenska vozila, za električne automobile i više od toga - svemirska industrija nije isključiva. Želimo svoje rovere na Mesecu, električne, autonomne i otporne na ekstremno okruženje - zaključio je on.

Povećanje pokretljivosti na Mesecu je poslednji korak programa Artemis, u okviru koga će na Mesecu biti testirani novi sistemi i tehnologije pre nego što se u četvrtoj deceniji 21. veka tamo pošalje posada.

(Telegraf.rs/V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA