Puška koju je nemoguće pokvariti: Rusko oružje pobede savršeno radi i posle 78 godina

Čuveni automat "Špagin" slavu je stekao tokom Drugog svetskog rata, a skoro punih osam decenija kasnije "žilav" je kao u vreme juriša na Berlin

  • 8
Soviet red arrmy in berlin, Ruska vojska, crvena armija, Berlin Foto: Guliver/Yevgeny Khaldei/Getty Images

Na dan kada se obeležava velika godišnjica pobede nad fašizmom, na Crvenom trgu u Moskvi izostala je tradicionalna vojna parada i demonstracija najmodernije vojne tehnologije. Ipak, Rusija je 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu obeležila spektakularnim letom 75 aviona i helikoptera iznad trga na kome se ona svake godine održava.

Tradicionalne parade obično počinju defileom naoružanja koje je najzaslužnije za veliku pobedu. Predvode ga legendarni tenkovi T-34, za kojim marširaju vojnici naoružani puškama "Mosin-Nagant" i čuvenim automatima "Špagin".

Automatsku pušku sa prepoznatljvim okruglim dobošem, koja je postala jedan od simbola pobede nad fašizmom, za potrebe Crvene armije dizajnirao je Georgij Špagin, čije ime i nosi.

Automat je, posle serije testova, u upotrebu ušao 1941. godine i dobio zvaničnu oznaku PPŠ-41 (ruski: ППШ-41 - Пистолет-пулемёт образца 1941 года системы Шпагина).

Puška je počela da se koristi na Istočnom frontu, u narednih četiri godine, preko pola Evrope, stigla do Berlina, a zatim u različitim armijama služila sve do sedmdesetih godina prošlog veka.

Budući da je ovo oružje proizvedeno u velikom broju, solidan broj primeraka sačuvan je do danas. A jedan od "preživelih" automata PPŠ-41 nedavno su tastirali inženjeri kompanije "Kalašnjikov".

Želeći da, posle više od sedam decenija, provere njenu izdržljivost, rafalnom paljbom velikog broja metaka testirali granice njene izdržljivosti, ali se ovaj 78-ogodišnjak nije lako predavao.

Tokom testa ispaljeno je ukupno 909 (od pripremljenih 913) metaka kalibra 7,62x25 milimetara, iz prepoznatljivih doboša u koje staje 71 i "običnih" magazina sa 35 metaka.

"Mašinka" je doslovno progutala svu municiju, a tek prilikom ispaljivanja metaka iz poslednje doboša (kod 892. metka od 913) PPŠ je prvi put zakazao.

Pokazala se da je u pitanju "stara boljka" legendarnog automata, koja se odnosi na (ne)prilagođenost doboša ležištu puške. Naime, zbog masovne proizvodnje na različitim stranama događalo sa da doboši i magazini ne budu  kompatibilna sa različitim verzijama "Špagina".

Zato je automat na testu počeo da se greje već posle 500 ispaljenih zrna. Tokom pauze je utvrđeno da ozbiljnih oštećenja nema, pa je puška ponovo bila spremna za upotrebu posle kraćeg hlađenja.

Sovjetski Savez je tokom Drugog svetskog rata i posle njega proizveo oko šest miliona "Špagina". PPŠ-41 je bio pogodniji za pešadijsku borbu u poređenju sa klasičnim puškama i karabinima koje je do 1941. godine koristila Crvena armija. Do završetka rata, više od polovine sovjetskih vojnika nosilo je PPŠ zbog čega je i postao simbol pobede Crvene armije.

Široka cev, pažljiva upotreba metala i drveta prilikom izrade i laki doboši sa velikom količinom municije učinili su ovu pušku skoro neuništivom. Jedini način da se na njoj izazove kvar je rafalna paljba bez prestanka, jer tada nagomilane čestice baruta i prašine potpuno blokiraju cev i ona postaje.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    9. maj 2020 | 19:27

    POBEDU SOVJETIMA DONELE SU KACUSE U SVIM ZAVRSNIM BITKAMA PA I ZA BERLIN !!!!

  • @ Kiki

    9. maj 2020 | 22:00

    Puška koju možeš rastaviti i sastaviti za 30'sekundi. Čudo od puške i čudo kako je prosta. Isti tomson sami je tomson 10 mm.

  • Zoran Simić

    9. maj 2020 | 22:50

    68/9.god. služio sam JNA u Umagu i dužio automat Špagin PPŠ-41. Ne postoji na svetu jednostavnije oružje. Zatvarač iz jednog dela, kad puca rafalnom paljbom trese kao vršalica i izuzetno neprecizan . Sreća da je pištoljski metak inače bi sa jačim kalibrom ispao iz ruku. Najgori je sistem punjenja okvira. Uvek sam se pitao kako se to radi u ratnim uslovima jer se to radi na specifičan način a treba da se 'posade' 70 metka u okvir. Uglavnom nema šta da se pokvari na njemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA