• 1

Veštačka inteligencija vozila budućnosti: "Pametne uši" čuju pre vozača

Nemački tehnološki institut izumeo je uređaj koji posredstvom veštačke inteligencije pruža mogućnost automobilu da “čuje” okruženje u kome se kreće

  • 1

U uslovima sve intenzivnijeg saobraćaja, svaki vozač se može naći u situaciji da ga iznenadi neočekivana pojava nekog drugog vozila na raskrsnici ili na putu sa više traka, i natera da napravi pogrešan potez, što može dovesti do mnogih  neželjenih posledica.

Pravovremeno zvučno upozorenje na pojavu i pravac iz koga dolazi drugo vozilo bili bi od pomoći vozaču pri donošenju ispravne odluke u kritičnim trenucima vožnje.

Nemački tehnološki institute Fraunhofer prepoznao je potrebu da se vožnja u savremenim uslovima učini što bezbednijom, pa je izumeo uređaj koji posredstvom veštačke inteligencije pruža mogućnost automobilu da “čuje” okruženje u kojem se kreće i da na to odreaguje.

Tehnologija se zasniva na mikrofonu koji je postavljen unutar modifikovane krovne antene povezane sa centralnim računarom, koji uz pomoć odgovarajućeg softvera pokreće  čitav sistem. Ovaj softver u sebi sadrži bibliteku različitih zvukova, a programiran je da uz pomoć kompjuterskog algoritma prepoznaje zvuke koji dolaze iz okoline, uz sposobnost da filtrira irelevantnu buku iz saobraćaja.

Tim koji je radio na ovom izumu koristio je širok spektar arhiviranih zvukova kako bi adekvatno istrenirao algoritam da nauči da pokrene čitavu platformu.

Institut je takođe dizajnirao i specijalni algoritam koji omugućava tehnologiju prepoznavanja izvora zvuka koji je u pokretu, a koji se približava datom vozilu, poput sirena hitne pomoći, navodi Digital Trends.

Sa današnjim vozilima koja se prave tako da se unutrašnjost što je moguće više izoluje od spoljnih zvukova i sa ozvučenjima uz koja se čuje jedino puštena muzika i ništa drugo, ovo tehnološko dostignuće može postati efikasno sredstvo upozoravanja vozača na bitna dešavanja u saobraćaju, i to kako na vozila koja se kreću pod sirenama, tako i na decu koja se igraju na ulici.

Mercedes Vision AVTR

Foto: Twitter/@MercedesBenz

Istraživači iz Fraunhofera tvrde da sistem ima takvu moć prepoznavanja da je u stanju da prepozna zvuk eksera koji se tokom vožnje zabode u gumu i da upozori vozača na potencijalnu opasnost.

Tehnologija će, kako istraživači ističu, biti posebno korisna i kod takozvanih autonomnih vozila.

- Uprkos velikim dometima koje ova tehnologija pruža, autonomna vozila još uvek nisu opremljena sistemima koji bi im omogućili da prepoznaju spoljašnje zvuke - kaže Danilo Holosi iz Fraunhofer-a.

Iako još uvek u fazi razvoja, ova oprema će, nadaju se u Institutu, biti u komercijalnoj upotrebi u narednih pet godina.

Video: Ovaj auto se sam vozi a uspostavlja i emocionalnu vezu sa vozačem

(Telegraf.rs/T.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    A sta ono bi sa prirodnom inteligencijom???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima