≫ 

Novi kineski sistem nadzora prepoznaje lica ljudi i kroz medicinske maske

Sistem može da prepozna bilo koga u grupi do 30 osoba i to u vremenskom intervalu od samo jedne sekunde

  • 0
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kineska kompanija razvija prvu tehnologiju prepoznavanja lica pod hirurškim maskama, koje, zbog epidemije koronavirusa, poslednjih meseci nosi veliki broj građana te zemlje.

Kina koristi neke od najsofisticiranijih svetskih sistema elektronskog nadzora, uključujući prepoznavanje lica, piše Rojters. Ali koronavirus, koji se u provinciji Hubei pojavio kasno prošle godine, doveo je do toga da gotovo svi nose hirurške maske, što predstavlja problem zbog nadzora.

Kompanija Hanwang Technology Ltd. je saopštila da se pojavila tehnologija pomoću koje se uspešno mogu prepoznati ljudi, čak i kada nose maske.

- Ako je povezan na temperaturni senzor, sistem može da meri telesnu temperaturu dok identifikuje ime osobe i nakon toga obrađuje rezultate, ukoliko otkrije telesnu temperaturu veću od, recimo, 38 stepeni, pojašnjava Huang Lei, potpredsednik kineske kompanije koja u zemljama engleskog govornog područja koristi i ime Hanvon.

U prodaji se nalaze dva sistema za prepoznavanja maskiranih lica: jednokanalni, koji na primer može da se koristi na ulazima u objekte, kao i višekanalni, koji će koristiti više nadzornih kamera.

- Sistem može da prepozna bilo koga u grupi do 30 osoba i to u vremenskom intervalu od samo jedne sekunde, naglašava Huang i dodaje da, kada osoba nosi masku, sistem je u stanju da prepoznaje sa do 95 odsto točnosti, što obezbeđuje pozitivnu identifikaciju većine ljudi.

Firma sa sedištem u Pekingu navodi da je tim od 20 zaposlenih u radu koristio tehnologije razvijene u poslednjih 10 godina, a uzorak im je bila baza podataka od oko šest miliona nepoznatih lica i mnogo manja baza podataka maskiranih lica, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA