• 4
 ≫ 

Koga ova kamera "uhvati" previše blizu mogao bi da izgubi posao...

 ≫ 

Softver koristi snimke sa postojećih sigurnosnih kamera, utvrđuje razdaljinu među ljudima koji ispred njih prolaze i upozorava ih da su "prišli previše blizu"

  • 4
Kamera za nadzor, Socijalna distanca

Printscreen: YouTube/Landing AI

Američka startap kompanija Landing AI razvila je sistem za nadzor koji u trenutku registruje da li ljudi, na prostoru koji se nadzire, poštuju mere socijalnog distanciranja.

U pitanju je softver koji koristi snimke sa postojećih sigurnosnih kamera, utvrđuje razdaljinu među ljudima koji ispred njih prolaze i to prikazuje na ekranu.

Prolaznike koji održavaju propisanu distancu softver uokviruje zelenom bojom, dok će se oni koji taj propis krše naći u crvenom pravougaoniku. Na dodatnom prikazu iz ptičije perspektive oni su prikazani kao crvene tačke međusobno spojene linijom.

Kalifornijski developer tvrdi da tehnologija prvenstveno namnjena primeni u poslovnim prostorima velikih kompanija, a postoji i opcija da sistem nadzora šalje upozorenje onima koji se ne pridržavaju pravila, piše RT.

Tehnologiju sličnu ovoj uvela već je kompanija Amazon, čiji zaposleni su upozoreni da bi mogli da dobiju otkaz ukoliko prekrše mere držanja međusobnog rastojanja.

Iako ovakve mere izazivaju pažnju i reakcije zbog potencijalnog kršenja ličnih sloboda usled preteranih mera nadzora, verovatno je da će ovakvi sistemi biti uvedeni u upotrebu u mnogim kompanijama pošto će mere distanciranja morati da se primenjuju još neko vreme i po okončanju pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok