• 11

"Proširena stvarnost" stiže u kabinu MiG-a 29, avion uskoro dobija i automatsko upravljanje

Pilot će biti u stanju da u isto vreme vidi stvarnu sliku, ali i virtuelnu sliku koju je napravio kompjuter koji je specijalno projektovan za njenu izradu

  • 11

Ruska korporacija MiG radi na razvoju sistema proširene stvarnosti koji će biti integrisan sa kacigom pilota. Ovim sistemom će biti opremljene palubne verzije aviona MiG-29K koji imaju sposobnost poletanja sa nosača aviona.

Sistem ima zadatak da u složenim meteo-uslovima i uslovima borbe, pruži pilotima neophodnu asistenciju/pomoć radi što jednostavnije poletnja i sletanja na "ploveće aerodrome", ali i izvođenja složenih petlji i manevara.

Novi sistem će biti u stanju da prikazuje informacije letne i taktičke prirode (kao i trajektoriju samog leta), na viziru pilotskog šlema, piše Izvestija, prenoci portal Anna-news.

Pilot će imati specijalni monokular koji je integrisan na kacigom, preko koga će očitavati informacije o visini, brzini i smeru leta, a takođe i o trenutnom opterećenju. Pilot će biti u stanju da u isto vreme vidi stvarnu sliku, ali i virtuelnu sliku koju je napravio kompjuter koji je specijalno projektovan za njenu izradu.

U kritičnim situacijama koje se javljaju za vreme vazdušnog boja, ili prilikom vanrednog sletanja, pažnju pilota neće više odvlačiti brojni instrumenti u kokpitu aviona, ili indikatori koji se nalaze na vetrobranskom staklu letelice.

Novi sistem će u realnom vremenu upozoravati na potencijalnu opasnost sudara sa zemljom. Tokom bitke će očitavati najvažnije informacije o "zahvaćenom" cilju, vršiti automatski odabir optimalnog naoružanja za njegovo uništenje, kao i obaveštavati pilota o ukupnom broju ubojnih sredstava sa kojim letelica trenutno raspolaže, prenosi Russia Beyond.

Nedavno je korporacija MiG saopštila da u ovom času intenzivno radi i na projektima razvoja automatskog upravljanja avionom, kao i na sistemu automatske kontrole preopterećenja koje se javlja prilikom naglih promena brzine i trajektorije leta.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    Bolje da ostanu kod novicoka tu jsu komunisti efikasniji

  • @ Kiki

    Za poletanje sa nosača aviona. E sad im samo nosači fale. Doduše imali su jedan, ali se zapalio. Ma sila ali kad bi smo se lagali

  • W

    Mig 29!? Svedoci smo da taj avion osim lepog izgleda nije pokazao ništa! Jednostavno NATO ima vazdušnu nadmoć u broju aviona koji po performansama su u rangu ili bolji od Mig 29,SU 27! Što se tiče ostalih ruskih aviona jednostavno su nadmašeni brojčano! Zato se nadam da bi rusi u slučaju potrebe mogli da proizvedu veliki broj aviona ali realno to može i USA! Zato su se rusi opredelili na PVO!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima