Novi ruski "lovac" lovi na velikim visinama

"Ohotnik" je u stanju da dostigne brzinu od 1.000km/h, ima veći raspon krila od Su-57, a pod punim opterećenjem težak je čak 20 tona

  • 6
Ohotnik, dron, bespilotna letelica Printscren: YouTube/Минобороны России

Novi ruski borbeni dron, delo kompanije Suhoj, nalazi se u fazi intenzivnog testiranja i probnih letova koji sprovodi ruska vojska. "Ohotnik", odnosno lovac, svoj prvi probni let je imao 30. avgusta prošle godine, a potom je u septembru leteo zajedno sa borbenim avionom pete generacije Su-57.

Tokom tog probnog leta, dron je u "automatizovanom modu" sam manevrisao na visini od 1.600 metara, a let je trajao više 30 minuta.

"Ohotnik" poseduje napredne izviđačke i stelt sposobnosti i u stanju je da dostigne brzinu od 1.000 kilometara na čas. U vreme prvog leta "Ohotnika", ruski mediji su navodili da je novi dron pod punim opterećenjem težak čak 20 tona i da ima domet do 5.000 kilometara.

Raspon krila iznosi skoro celih 20 metara (kod Su-57 je 14,1 metar), a ukupna dužna letelica je 14 metara. Ipak, mnogi detalji o dronu, koji nosi oznaku S-70, još uvek nisu poznati, ali se smatra da će on biti u stanju da razmenjuje podatke, odnosno da će biti umrežena i kontrolisana iz aviona u vazduhu.

Prema podacima stručnjaka, dron S-70 će u serijskoj proizvodnji koštati približno milijardu rubalja, što je oko 13 miliona evra. Postojeći prototip koji prolazi kroz testiranje osiguran je na 1,5 milijardi rubalja, odnosno preko 19 miliona evra.

Inače, dron kompanije Suhoj je projekat realizovan u tajnosti, koji predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnje ruske bespilotne letelice.

Video: Pogledajte kako ruski lovac presreće švedski špijunski avion iznad Baltičkog mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA