"Žena" u avionu: Piloti moćnog lovca dobijaju borbenu asistentkinju Ritu

Virtuelni pomoćnik razgovara sa pilotom prijatnim i smirenim ženskim glasom "čak i ako se zapali motor"

  • 1
MiG-29, MiG 29, avion Foto: Tanjug/AP

Višenamenski laki lovac MiG-35 dobiće ekspertski sistem koji će pilotu davati savete kako da se ponaša u teškim situacijama, izjavio je probni pilot ruske korporacije za proizvodnju aviona MiG Dmitrij Selivanov.

On je rekao da nova letelica ima glasovnu asistentkinju Ritu, koja savetuje pilote u vanrednim situacijama. Prema rečima Selivanova, virtuelni pomoćnik razgovara sa pilotom prijatnim i smirenim ženskim glasom "čak i ako se zapali motor ".

- Ona ne priča sve vreme, nego daje savete kada se avion nađe u situaciji sa ograničenjima. Prilikom borbene primene takođe postoje saveti - rekao je probni pilot.

MiG-35 je lovac generacije 4++, čije su karakteristike maksimalno približene letelicama pete generacije. Avion je duboka modifikacija MiG-29, koji može da vodi vazdušne bitke i vrši napade na kopnene ciljeve.

Pretpostavlja se da ovaj avion može da bude zanimljiv za zemlje za koje mogućnosti i cena teških lovaca Su-30/Su-35 premašuju njihove potrebe i resurse, piše Russia Beyond.

Na osnovu ugovora sa Ministarstvom odbrane Rusije šest aviona Mi-35 treba da bude primljeno u sastav vojske do 2023. godine, ali već 2019. godine vojnici su dobili dve borbene letelice na probno korišćenje. Državna ispitivanja MiG-35 biće završena 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    14. jun 2020 | 19:15

    BRAVO braćo ,imate najbolju avijaciju i non-stop je modernizujete. Dok ste vi 🇷🇺jaki mi mirnije u Srbiji 🇷🇸spavamo.Živela Rusija i Srbija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA