• 5

"Leteća tvrđava" nastavlja da bombarduje sve do kraja veka?

Pentagon je planirao da zadrži strateške bombardere do 2040-ih godina, uprkos tome što će narednih godina u službu ući i novi strateški stelt bombarder B-21 Raider

  • 5

Strateški bombarderi Boeing B-52 Stratofortress i dalje predstavljaju važan deo američkog vazduhoplovstva, uprkos tome što je prvi poleteo još davne 1952. godine. Pentagon planira da ih koristi barem do 2040-ih, ali kompanija "Dženeral elektrik" smatra da "stratosferskim tvrđavama" može da produži život čak do 2097. godine.

Stručnjaci "Dženeral elektrika" pokušavaju da ubede američko vazduhoplovstvo i Kongres da bi njihov program opremanja bombardera B-52 novim motorima mogao da im produži radni vek skoro do kraja veka, piše Jalopnik.

Pentagon je planirao da zadrži strateške bombardere do 2040-ih godina, uprkos tome što će narednih godina u službu ući i novi strateški stelt bombarder B-21 Raider.

"Dženeral elektrik" želi da dobije posao opremanja flote "stratosferskih tvrđava" novim motorima, a konkurenti su im "Rols-Rojs" i "Prat end Vitni", čiji TF33 motori pokreću B-52 od njegovog prvog leta.

B-52 bombarderi uvedeni su u službu 1955. godine kao strateške udarne pesnice dugog dometa, koji mogu da prelete 14.000 kilometara bez potrebe da napune gorivo i mogu da ponesu 32 tone naoružanja, prenosi RTS.

B-52 avion bombarder

Foto: Shutterstock

Napravljeni su sa osnovnim ciljem da nose nuklearno oružje, do sada su u borbenim dejstvima koristili samo konvencionalno naoružanje. Trenutno ih je 58 u aktivnoj službi.

Video: Pre 20 godina NATO bombarderi gađali brdo Pljačkovica

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dik

    ... moćno i poučno, najjača privreda na svetu pravi najmoćnije oružje na svetu!

  • Goran F

    Pa dobro ,šta tu reći mnogo ste jaki.Samo da se zna imaju pojedine zemlje S-400 pa šta onda kauboji.Gledao sam u Siriji svaka patriot raketa do poslednje je bila pogođena.

  • W

    Pa nek prelete preko Rusije:)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima