Dron "smenjuje" F-16: Amerikanci konačno našli zamenu za svog najpoznatijeg lovca?

Nove letelice bi trebalo da izbrišu granicu između običnih bespilotnih letelica i krstarećih raketa koje se koriste samo jednom

  • 2
Skajborg, bespilotna letelice Printscreen: YouTube/US Military District

Američko Ratno vazduhoplovstvo odlučilo je da zameni neke lovce F-16 malim jurišnim bespilotnim letelicama Skyborg, a modernizacija će se vršiti do 2023. godine.

Nove letelice bi trebalo da izbrišu granicu između običnih bespilotnih letelica i krstarećih raketa koje se koriste samo jednom. One će zameniti, ne samo lovce, već i svoje prethodnike - bespilotne letelice MQ-9 koje, od kojih se očekuje da do tada će već da zastare.

Prema rečima pomoćnika sekretara Ratnog vazduhoplovstva SAD Vila Ropera, dostignuća konstruktorskog tima Skyborg-a u budućnosti mogu da budu iskorišćena i u civilne svrhe, javlja portal Aviation Week & Space Technology.

Na projektu Skyborg radila je Istraživačka laboratorija Ratnog vazduhoplovstva SAD, prenosi Sputnik. Američki vojnici pretpostavljaju da će on u budućnosti zameniti obične dronove, rakete i jurišne avione na bojnom polju.

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • v1adimir

    13. jul 2020 | 07:54

    Nailazimo na jedan OGROMAN problem u nasem svetu, kada se radi o dronovima (i mobilnim naoruzanim robotima). Jos nismo tu, ali smo VEOMA blizu, gde ce kompjuter da obavalja ceokupan "flight plan", "target acquisition" i "firing solution". I sta operator onda cini? Pritisne dugme, da UBIJE nekoga, grupu ljudi, mozda i ceo grad zavisno od naoruzanja dron(ova). Rat je bio herojstvo, zrtva, snaga, istrajnost, prijateljstvo (i cesto mrznja neprijatelja). A, sada? Kao u "Guardians of the Galaxy" rokanje preko konzola, samo sto su sa druge strane pravi ljudi - ne toliko tehnoloski napredni - a ne "mete". Koliko puta smo videli snimak americkih dronova gde ubiju novinare, raznesu bolnicu, pobiju one koji dodju da pomognu svojim ranjenima - a to mu je mozda mladji brat od 12 godina, deda dosao po unuka, stari otac po sina da moze da ga sahrani - a, druga, treca, ili peta raketa sa drona ih voprizuje; pa, sta je to? Zlo. Cisto zlo. Moramo, kao i Rusi, da razvijamo odbrambena oruzija protiv ovih zlikovaca i to sad, pod hitno. Hemijske lasere i elektrane koje ce da ih pokrecu. Velike HAARP antene na poljima koje ce da ometaju signale sa hiljade satelita koje Ilon Musk i ekipa lansira kad god im se hoce. Moramo ljudi, moramo opstati i odupreti se svetskom zlu koje nas kolonizuje i pokorava. Srecno svima, voli vas Vladimir. Pozdrav iz Beograda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA