≫ 

Ne, ovo nije Tom Kruz! Ovo je najbolji primer koliko savremena tehnologija može da bude opasna!

Mnogi stručnjaci koji su odgledali ovaj video, slažu se da je ovo jedna od najbolje odrađenih dipfejk montaža do sada...

  • 0
dipfejk Printscreen: YouTube/Ctrl Shift Face

"Dipfejk" (engl. deepfake) na prvi pogled može da nam izgleda zaista impresivno. Reč je o vrsti montaže (manipulacije slikom) kojom se lice ili glava jednog čoveka mogu "montirati" na telo drugog.

Pritom je govor i kompletnu mimiku lice moguće u potpunosti "iskopirati", pa se ovom tehnologijom kompjuterske animacije mogu praviti različite filmske montaže i efekti, ali i ozbiljne medijske manipulacije.

A koliko ovo drugo može da bude ozbiljno i zastrašujuće, uzimajući u obzir da tehnologija napreduje, pa mogućnosti "dipfejk" manipulacije svakim danom postaju sve realnije i izvesnije. Primer koji ćemo ovde navesti, jedan je od najozbiljnijih pokazatelja dokle sve to može da ode.

Jutjuber Ctrl Shift Face postavio je na svoj kanal snimak televizijskog gostovanja komičara Bila Hejdera u kome on priča o svojim susretima sa glumcima Tomom Kruzom i Setom Rogenom. Kao vešt imitator, Hejder tokom razgovora imitira svoje kolege glumce, kako glasom, tako i mimikom lica.

Na njegove imitacije, jutjuber je na Hejderovo lice "umontirao" lica Kruzom i Rogena, tako da svako ko pogleda snimak bez, uvodnog dela u priču, neće uopšte moći da uoči razliku između reči koje Hejder izgovara i lica njegovih kolega glumaca.

Mnogi stručnjaci, koji su odgledali ovaj video, slažu se da je ovo jedna od najstručnije odrađenih dipfejk montaža, dostupnih na internetu.

Na pitanje "Zašto je dipfejk opasan", odgovor možemo naći u činjnici da 47 odsto Amerikanaca gleda vesti i informiše se putem interneta. Kada se na to doda činjenicam da su, u ovom trenutku, 30-ak zemalja sveta aktivno uključene u manji ili veći sukob u sajber prostoru stvari postaju nešto jasnije.

Za dipfejk bi se moglo reći da je laž, koja je odlično (najbolje do sada) maskirana da izgeda kao istina, a u situcijama velikih sukoba i nedostatka pravih informacija, može postati oružje, ubojitije od stvarnog oružja.

Inače, dipfejk video koji je Ctrl Shift Face pre godinu dana postavio na YouTube, do sada je pogledalo skoro 10 miliona ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA