≫ 

Velika borbena efikasnost novog srpskog drona guseničara: "Mali Miloš" spreman za velike izazove

Savremeni koncept ratovanja podrazumeva zamenu ljudstva u svim potencijalno opasnim situacijama, zbog čega je Vojska Srbije razvila daljinsku borbenu besposadnu platformu "Miloš N"

  • 1
Mali Miloš, dron guseničar Foto: Ministarstvo odbrane

Novi baterijski paket namenjen upotrebi u daljinski kontrolisnoj borbenoj besposadnoj platformi "Miloš N", podvrgnut je testiranju, sa ciljem povećanja autonomije i brizine "Malog Miloša".

Savremeni koncept ratovanja podrazumeva zamenu ljudstva u svim potencijalno opasnim situacijama po njihov život, zbog čega je Vojska Srbije razvila i uvela u sistem naoružanja i vojne opreme "Miloš N".

Njegova osnovna namena je podrška pešadiji i specijalnim jedinicama u onesposobljavanju i neutralisanju pojedinačnih i grupnih pešadijskih ciljeva, na rastojanjima do 800 metara.

- Trenutna autonomija vozila je 90 minuta, ali je u toku testiranje novog baterijskog paketa kojim će autonomija i brzina biti višestruko uvećana - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ovaj "dron guseničar", poznatiji kao "Mali Miloš", ima dva oružna podsistema - mitraljez M86 kalibra 7,62 mm i revolverski bacač granata kalibra 40 mm.

Izrada i ispitivanje logističko-transportne varijante pod nazivom "Miloš L", koja će pored standardnih logističkih potreba dostave tereta na prvu borbenu liniju (municija, hrana, voda), služiti i za evakuaciju ranjenika sa borbenih položaja.

Planirana je i modifikacija sistema dodavanjem naoružanja većeg kalibra kojim bi taj sistem postao i protivoklopno vozilo.

Radi se i na tome da sistem dobije mogućnost automatizovanog kretanja, prepoznavanja i izbegavanja prepreka i vraćanja na početni položaj, kao i samostalnog kretanja tj. praćenja vojnika u toku njihovog kretanja. Domet koje "Miloš" može da uspostavi od komandno-upravljačkog vozila je oko dva kilometra.

Zajedno sa dometom mitraljeza od 800 metara, to znači da je operater vozila može da bude udaljen 2,8 kilometara od borbene linije. Vozilo je efikasno kod uništavanja ciljeva do 800 metara mitraljezom i do 350 metara bacačem granata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    4. septembar 2020 | 11:10

    ja mozda nisam sluzio vojsku u starackom domu ili obdanistu, kao neki nasi poznavaoci umetnosti ratovanja, ali kako znamo da je visoko borbeno efikasan kad nije isproban u borbi, vec se samo vozika tamo vamo od parade do parade?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA