≫ 

"Ako zaista želiš da ugrađuješ čipove u mozak, prvo to isprobaj na sopstvenom mozgu!"

Samo što je Ilon Mask predstavio svinju sa čipom veličine kovanice ugrađenim u mozak, oglasila su se društva za zaštitu životinja...

  • 5
Elon Musk Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Dokaz o tome da čip ugrađen u mozgu - radi, Ilon Mask je predstavio pre desetak dana, a ta tehnologija je već ponela nadimak "Fitbit za mozak" (po poznatim fitness gedžetima).

Za prezentaciju je poslužila svinja po imenu Gertruda, čiju je moždanu aktivnost uređaj pratio uz pomoć bežične konekcije. Međutim, ovakvom napretku nauke i tehnologije ubrzo su se usprotivila društva za zaštitu životinja, koja su podigla glas protiv ovog eksperimenta.

Prvi Neuralink rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima, u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje sve do skoro nije moglo sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu, piše Futurism.

Problemi su počeli još tada, i eskalirali kada je u proces uključena i jedna svinja. Najglasniji su bili aktivisti organizacije PETA, koji su Ilonu Masku poručili da, ako zaista želi da bude pionira na ovom polju, uređaj isproba na sopstvenom mozgu.

Za razliku od kompanija Tesla i SpaceX, Neuralink je ušao u područje na kojem se već vodi borba protiv zloupotrebe životinja. Autonomni automobili i rakete mogu da se testiraju bez životinjskih subjekata, ali netestirani medicinski uređaji traže subjekte, a malo je verovatno da će bilo koje ljudsko biće pristati da se podvrgne takvom tretmanu (a i da pristanu, problem bi u tom slučaju bio još složeniji). Tu na scenu stupaju svinje i druge životinje, budući da nisu u stanju da odbiju učestvovanje u nekom eksperimentu.

Mask je tokom eksperimenta istakao da svinjski mozak odgovara zbog toga što je po funkcionalnosti bliži ljudskom od neuro-struktura sitnih životinja, prenosi PC Press. Ukoliko se uređaj u svinjskom mozgu u naredna dva meseca bude dobro pokazao, to je dobar znak da bi funkcionisao i kod ljudi.

Iako je delovalo da se o svinji dobro brine, društva za zaštitu životinja su ipak burno reagovala, budući da nije moguće znati kakav će biti krajnji ishod testiranja i kako će to uticati na životinju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda

    7. septembar 2020 | 09:52

    Ugradi ga svojoj deci prvo jer tudjoj hoces da ugradjujes. Inace, ja bih ga tebi ugradio...

  • Pera

    7. septembar 2020 | 09:51

    AKO IKAD BUDEŠ OVO PROČITAO GOSPODINE MASK: VRATI SE ONOME ŠTO NAJBOLJE ZNAŠ-PRAVLJENJU AUTOMOBILA, OSTAVI SE ČEPRKANJU PO MOZGOVIMA!!!!

  • Перагеније

    7. septembar 2020 | 11:51

    "društva za zaštitu životinja su ipak burno reagovala" - АЛИ НИГДЕ друштва за заштиту ЉУДИ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA