• 6

On je robot-pas, verni saborac vojnika budućnosti "naoružan" veštačkom inteligencijom

Izraz "psi rata" je, izgleda, upravo dobio potpuno novo značenje...

  • 6

Vojska SAD, pre desetak dana, izvela je vežbu koja je ujedno predstavljala i jedan od najvećih tehnoloških eksperimenata u njenoj istoriji. U izviđanje terena poslati su psi-roboti, ne bi li otkrili potencijalne pretnje pre nego što vojnici "od krvi i mesa"  krenu u akciju.

Ovi roboti, opremljeni veštačkom inteligencijom, na terenu otkrivaju potencijalne pretnje, analiziraju podatke i šalju ih u nazad komandu jedinice koja ih je poslala na teren.

Osim neposrednog izviđanja terena, sposobni su i da proračunavaju potencijalne artiljerijske i napade raketama iz bližeg ili daljeg okruženja jedince.

Budući sa su oružane snage SAD definisale procenu podataka kao jedan od glavnih ratnih resursa budućih sukoba, ovo je tek jedan od prvih koraka u primeni visokotehnoloških inovacija na bojnom polju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    ape li dzeki...

  • M.K.

    Razvoj vestacke inteligencije je stigao na tom nivou da roboti mogu da postanu autonomni a to ne bi bilo ljudima u korist, ipak je zivo bice nešto drugo pa i pas.Ne znam da li mogli da zamenu nemackog ovčara na primer u vojsci i policiji.Kako god okreneš ovo ti je Cyborg.

  • Перагеније

    Ко веле, кад војници немају интелигенцију... А не знају да бој не бије свијетло оружје...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima