≫ 

Ovaj toalet je pravo čudo tehnike, koje košta čitavih 23 miliona dolara

Na razvoj novog "svemirskog" toaleta NASA se odlučila nakon primedbi astronautkinja zbog nepraktičnosti sadašnjeg modela...

  • 0
Svemirski toalet UWMS Foto: NASA

Toalet, koji je Američka svemirska agencija NASA razvila za opremanje svojih svemirskih letelica, bez ikakve sumnje jedan je od najskupljih, odnosno najvrednijih, na svetu. Reč je o visokotehnološkom postrojenju u čije kostruisanje i izradu je uloženo čak 23 miliona dolara.

Ovaj specijalni sanitarni čvor zvanično nosi naziv "Univerzalni sistem za upravljanje otpadom" (engl. Universal Waste Management System - UWMS), i čitavih 65 odsto je manji i 40 odsto lakši od toaleta koje astronauti trenutno koriste.

Na njegov razvoj, NASA se odlučila nakon primedbi koje su astronautkinje upućivale zbog nepraktičnosti sadašnjeg toaleta. Primedbe su se odnosile nedostatke u konstrukciji kaiševa za učvršćivanje tela (da ono tokom obavljanja nužde ne bi "odlebdelo" sa daske).

Novi sistem je otklonio navedene probleme, a osim toga, pokazao se i kao mnogo ekonomičniji, efikasniji i dosta kvalitetniji kod reciklaže urina, koga potom pretvara u vodu. Kometarišući reciklažu urina u svemirskim letelicama, astronautkinja Džesika Meir je, u šali, rekla:

- Kada je reč o urinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici - današnja kafa je i sutrašnja kafa!

UWMS toalet će prvi put u svemir poleteti već ovoga četvrtka, kada će ga raketa Antares prebaciti do Međunarodne svemirske stanice. Toalet je deo misije svemirskog broda Cygnus NG-13, koji astronautima na MSS, osim samog uređaja, donosi namirnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA