• 0

Ovaj toalet je pravo čudo tehnike, koje košta čitavih 23 miliona dolara

Na razvoj novog "svemirskog" toaleta NASA se odlučila nakon primedbi astronautkinja zbog nepraktičnosti sadašnjeg modela...

  • 0
Svemirski toalet UWMS

Foto: NASA

Toalet, koji je Američka svemirska agencija NASA razvila za opremanje svojih svemirskih letelica, bez ikakve sumnje jedan je od najskupljih, odnosno najvrednijih, na svetu. Reč je o visokotehnološkom postrojenju u čije kostruisanje i izradu je uloženo čak 23 miliona dolara.

Ovaj specijalni sanitarni čvor zvanično nosi naziv "Univerzalni sistem za upravljanje otpadom" (engl. Universal Waste Management System - UWMS), i čitavih 65 odsto je manji i 40 odsto lakši od toaleta koje astronauti trenutno koriste.

Na njegov razvoj, NASA se odlučila nakon primedbi koje su astronautkinje upućivale zbog nepraktičnosti sadašnjeg toaleta. Primedbe su se odnosile nedostatke u konstrukciji kaiševa za učvršćivanje tela (da ono tokom obavljanja nužde ne bi "odlebdelo" sa daske).

Novi sistem je otklonio navedene probleme, a osim toga, pokazao se i kao mnogo ekonomičniji, efikasniji i dosta kvalitetniji kod reciklaže urina, koga potom pretvara u vodu. Kometarišući reciklažu urina u svemirskim letelicama, astronautkinja Džesika Meir je, u šali, rekla:

- Kada je reč o urinu na Međunarodnoj svemirskoj stanici - današnja kafa je i sutrašnja kafa!

UWMS toalet će prvi put u svemir poleteti već ovoga četvrtka, kada će ga raketa Antares prebaciti do Međunarodne svemirske stanice. Toalet je deo misije svemirskog broda Cygnus NG-13, koji astronautima na MSS, osim samog uređaja, donosi namirnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima