≫ 

"Vodeći pametni grad Srednjeg Istoka" uvodi prepoznavanje lica na svakom koraku

Kamere na javnim mestima, kacige sa termalnim kamerama, pametne naočare... u budućnosti će biti korišćene za idetifikaciju pojedinaca u velikim grupama

  • 0
Dubai foto: pixabay.com

Sistem nadzora opremljen tehnologijom za prepoznavanje lica uskoro će se naći u široj primeni u saobraćaju Dubaija, sa ciljem povećanja bezbednosti.

Emirat Dubai već koristi biometrijski sistem za prepoznavanje lica na glavnom međunarodnom aerodomu, a budući da tamošnje vlasti svoju prestonicu vide kao "vodeći pametni grad Srednjeg Istoka" namera im je i da postanu jedan od globalnih centara razvoja i primene tehnologije veštačke inteligencije.

Prva mesta na kojima će ovaj sistem zaživeti su stanice metroa. Na jednoj od njih, na kojoj je sistem već testiran, specijalna policijska jedinica uspešno je izvela vežbu tokom koje je, uz pomoć napredne tehnologije, identifikovala i privela teroriste, piše TechXplore.

Specijalci, obučavani u SAD, simulirli su evakuaciju putnika iz jedne od metro stanica na koju je izvršen simulirani teroristički napad. Vežba je izvedena u saradnji sa kontrolnim centrom koji je putem tehnologije prepoznavanja lica navodio specijalce na osumnjičene teroriste.

Šef Odeljenja saobraćajne bezbednosti policije Dubaija Džamal Rašed je saopštio da će tehnologija prepoznavanja lica, u narednim mesecima, postati sastavni deo sistema nadzora svih metro stanica u Dubaiju.

Policija već koristi sličnu tehnologiju u borbi sa pandemijom korona virusa, kao što su kacige sa termalnim kamerama i pametne naočare, koje će u budućnosti takođe biti korišćene za idetifikaciju pojedinaca u velikim grupama.

- Do sada nam je trebalo minimum pet sati da identifikujemo osumnjičene. Sa novom tehnologijom, biće nam potrebno manje od jednog minuta - istakao je Rašed.

Dubaji, Dubai,  Burj Khalifa Foto: Pixabay

I pored toga što olakšava neke poslove, tehnologija prepoznavanja lica pod stalnom je kritikom boraca za ljudska prava koji je kritikuju zbog ugrožavanja privatnosti.

Tako je berlinska organizacija AlgorithmWatch kritikovala policije 10 evropskih zemalja zbog upotrebe tehnologije prepoznavanja lica i njene eventualne zloupotrebe. Iz istog razloga predmet međunarodnih kritika je u više navrata bila i Kina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA