≫ 

70 kilometara za 4 minuta: Superprevoz budućnosti prvi put testiran sa "živim" putnicima

Vagoni-kapsule, koje pokreću električni motori, kreću se lebdeći u vakuumskom tunelu, a njihova brzina bi u budućnosti trebalo da ide i do nezamislivih 1.000 km/h

  • 5
Virgin Hyperloop, Virdžin hiperlup Foto: Virgin Hyperloop / Promo

Superbrzi sistem prevoza u vakumu, delo kompanije Virgin Hyperloop, prvi put je testiran sa pravim putnicima u kapsulama za prevoz, u pustinji u Nevadi.

Vagoni-kapsule, koje pokreću električni motori, kreću se lebdeći u vakuumskom tunelu. Njihova brzina, za sada dostiže "samo" 172km/h. Dvoje putnika, zaposlenih kompnije, prešli su razdaljinu od 500 za samo 15 sekundi, piše BBC.

Ambicije Virgin Hyperloopa su, međutim, mnogo veće od toga, pa se nadaju da će jednog dana njihov sistem prevoza budućnosti ostvarivati brzinu od još uvek nezamislivih 1.000 kilometara na sat.

Virgin Hyperloop nije jedina firma koja razvija ovakav koncept superbrzog prevoza, ali je jedina koja je njime prevezla "žive" putnike. Vožnju je isprobala jedna od direktora kompanije Sara Lučijan, koja ju je opisala kao vrlo uzbudljivu.

- Putovanje je proteklo glatko. Nismo imali osećaj da se nalazimo u "vozu smrti", iako se ubrzanje mnogo jače oseća nego što bi se osećalo da je put bio duži. Nije nam bilo muka - rekla je Lučijan, koja se Hyperloopom provozala sa šefom za razvoj tehnologije Džošom Gajgelom.

Brzina Hyperloopa je, za ovaj test, bila ograničena zbog dužine puta i potrebnog ubrzanja. Kada bude u potpunosti razvijen, taj sistem prevoza bi, bar u teoriji, trebalo da omogući putovanje na razdaljnu od 70 kilometara za samo četiri minuta.

Virgin Hyperloop svoj koncept prevoza budućnosti testira i u drugim zemljama, a jedna od najozbiljnijih je, za sada još uvek hipotetička linija između Dubaija i Abu Dhabija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. To je razdaljina od oko 130 kilometara, koja bi se ovim sistemom prelazila za samo 12 minuta.

Inače, osim kompnaije Virgin, koncept superbrzog prevoza u vakumskoj cevi razvija o Ilon Mask, kao i još nekoliko kompanija. Najveću brzinu dosada postigao je, u test vožnji, japanski voz Maglev, krećući se 603 kilometara na sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA