≫ 

Odštampali raketni motor 3D štampačem, uspešno ga testirali, pa sad štampaju i raketu

Simulacija lansiranja i leta sa ovim motorom ocenjena je kao veliki korak napred u razvoju svemirske tehnologije...

  • 0
Raketni motor Printscreen: YouTube/Relativity Space

Kalifornijska startap kompanija Relativity Space uspešno je obavila probu prvog 3D odštampanog raketnog motora "Aeon 1".

Tokom testa, u NASA-inom svemirskom centru Stenis u Misisipiju, motor je obavio probno paljenje u trajanju od 187 sekundi, što znači da je radio onoliko dugo koliko bi se koristio i prilikom pravog lansiranja rakete punom snagom. Simulacija lansiranja i leta sa ovim motorom ocenjena je kao veliki korak napred u razvoju svemirske tehnologije.

Inače, svi delovi motora takođe su izrađeni na isti način, a zanimljivo je i to da je dizajn značajno pojednostavljen, pa se tako ceo motor sastoji od manje od 1.000 delova.

Ekipa Relativity Spacea posebno je zadovoljna zbog toga što je test paljenja motora uspešno obavljen dva meseca ranije od prvobitnog plana, što im daje nadu da će uskoro doći do prvog lansiranja rakete sa motorom nastalim pomoću 3D štampe.

Ta raketa, nazvana Terran 1, takođe će biti proizvedena tehnologijom 3D štampe. Imaće teretni prostor širine 3 i dužine 7 metara, što će joj omogućiti lansiranje satelita manje i srednje veličine. Prema planovima, "odštampana raketa sa odštampanim motorom" će u nisku Zemljinu orbitu moći da ponesu 1,25 tone tereta, prenosi Bug.

Prva raketa već je u postupku 3D štampe, a za potrebe njene izrade kompanija je konstruisala sopstveni 3D štampač za štampanje metalom laserskim stapanjem, za koji tvrde da je najveći takav na svetu.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA