≫ 

Počele polarne noći na Aljasci: U ovom gradu sunce će se pojaviti tek za 60 dana

Gradić smešten severno od Arktičkog kruga ušao je u svoju godišnju fazu tame iz koje će izaći januara

  • 0
Pojava polarne svetlosti vezana je za magnetne bure koje su opet povezane sa jedanaestogodišnjim ciklusom aktivnosti sunčevih pega. Foto: Miles Morgan

Grad na Aljasci oprostio se od sunčevog svetla za sledeća dva meseca. Sunce je u Utkiagviku, poznatom kao Berou, zašlo poslednji put u četvrtak, a izaći će ponovo tek za 60 dana.

Gradić smešten severno od Arktičkog kruga ušao je u svoju godišnju fazu tame, poznatu kao polarna noć, piše CNN.

- Polarna noć normalna je pojava koja se događa svake zime u Berou i bilo kojim drugim gradovima unutar arktičkog kruga - rekla je meteorolog CNN-a Alison Činčar.

Pojava se događa svake zime zbog nagiba Zemljine ose. Ipak, to ne znači da će u gradu biti potpuni mrak.

- Većina dnevnih sati proći će kroz razdoblje poznato kao građanski sumrak. Zamislite kako izgleda nebo neposredno pre izlaska sunca ili neposredno posle zalaska. To je ono što oni vide nekoliko sati dnevno, od sada do 22. januara, kada će sunce ponovno službeno izaći - kaže ona.

Grad nije jedini na Aljasci koji prolazi kroz ovaj fenomen, ali je prvi na popisu lokacija polarnih noći zbog toga koliko je severno.

Ponoćno sunce se pojavljuje u letnjim mesecima u arktičkom krugu. U to vreme sunce se vidi na nebu 24 sata dnevno, što znači da je vidljivo i u ponoć (ako je vreme dobro). Tokom ovog vremena, mnogi arktički gradovi su domaćini raznih manifestacija i festivala kako bi privukli turiste koji žele da iskuse magični trenutak gledanja Sunca u ponoć.

Video: Spustio se niz glečer živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA