• 0

Dron posle 33 godine otkrio istinu o nepristupačnom petom bloku černobiljske nuklearke

Zahvaljujući snimcima koje je napravio specijalno konstruisani dron, saznali smo sudbinu nuklearnog otpada u petom bloku nuklearne elektrane poznate po havariji iz 1986. godine

  • 0
Černobilj

Foto: Wikimedia/Flickr/Carl Montgomery

Dron Elios 2, kompanije Flyability, imao je zadatak da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu.

Reč je o nuklearnoj elektrani u Černobilju u kojoj se dogodila poznata katastrofa u aprilu 1986. godine. To je bila prilika da se prvi put zaviri u peti reaktor nuklearke.

U vreme eksplozije u Černobilju peti blok je bio u završnoj fazi izgradnje, ali se nije znalo da li se u njegovim bazenima nalaze šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Zato je dron Elios 2 ušao u reaktor i ubrzo otkrio da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.

Taj tip drona se inače koristi za nadzor i inspekciju elektrana. Letelica može da ustanovi koliko je vremena potrebno za gašenje elektrane i koji su ključni zadaci u održavanju, prenosi Klix.

Ova misija u Černobilju je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, zbog čega bi, da je došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspešna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bio je dodatni razlog za zadovoljstvo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima