Zašto je virtuelni robot čestitao Britancima Božić umesto kraljice?

Britanski Kanal 4 se odlučio da emitovanjem lažnog govora lažne kraljice gledaocima pošalje poruku...

  • 4

Britanska televizija Channel 4 odlučila se da povuče prilično neuobičajan potez kada je kraljica Elizabeta Druga u pitanju.

Dok je tradicionalno kraljičino božićno obraćanje naciji, koje se gledaoci na javnom servisu BBC i televiziji ITV danas gledali u direktnom prenosu, Kanal 4 je odlučio da poruku Elizabete Druge prenese njena digitalna dvojnica kreirana pomoću dipfejk (deepfake) tehnologije.

I dok sa Kanala 4 objašnjavaju da je cilj tog neuobičajnog poteza da javnosti pošalje upozorenje zbog velikog broja lažnih vesti kojima smo u ovim digitalnim vremenima zasuti  sa svih strana, iz Bakingemske palate, na ovu najavu nisu dali nikakav komentar.

Pozajmljeni glas

Dipfejk tehnologija se koristi za stvaranje veoma ubedljivih, ali potpuno izmišljenih video snimaka, koji se često koriste za širenje dezinformacija, podseća BBC.

Dostupna dipfejk tehnologija omogućava i lažiranje glasa, ali je kraljici glas ipak pozajmila glumica Debra Stivenson, koja je ranije ove godine tumačila njen lik u jednoj lutkarskoj predstavi.

Dipfejk je tehonologija je stekla popularnost 2018. godine, kada su programeri su uz pomoć napredne veštačke inteligencije napravili softver koji je zamenom lica mogao jednu osobu da predstavi kao nekog drugog.

Kraljica Elizabeta, dipfejk Printscreen: YouTube/Channel 4

Za kratko vreme, tehnologija je postala još rasprostranjenija i dostupnija, pa danas postoje brojne aplikacije kod kojih je potrebna samo jedna fotografija da bi se na telo holivudske zvezde "nakalemila" tuđa glava. A među svetskim državnicima, predmet dipfejk manipulacija do sada su bili Vladimir Putin i Donald Tramp.

Kaži Alexa

Potez Kanala 4 je naišao na bojne kritike, a da cela priča o božićnom obraćanju kraljice bude još više hi-tech, pobrinuo se Amazonov digitalni asistent Alexa.

Svi korisnici tog uređaja, osim na tradicionalnim medijima i internet sajtovima, kraljičin govor su mogli da slušaju i putem njega.

A to će moći da urade još neko vreme, potrebno je samo da se Alexi obrate glasovnom komandom "Alexa, play the Queen’s Christmas day message".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    25. decembar 2020 | 21:06

    Zato sto kraljice ne zna ni kako se zove, senilna brate .

  • Цеца

    26. decembar 2020 | 09:26

    Краљица Елизабета је ухапшена

  • Eubot

    25. decembar 2020 | 22:19

    To totalno nije sumnjivo, no dobro, Zapadnim zvanicnicima treba apsolutno verovati, cak i na rec, dok Ruskim i Kineskim slugama rezima ne treba nikako verovati, ni pored cvrstih i neoborivih materijalnih dokaza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA