Ovaj moćni ruski top je tajno oružje iz Hladnog rata, jedino koje je pucalo u svemiru

Za takozvani "top-revolver" nije se znalo gotovo punih pet decenija, kao ni da je njime bila naoružana vojna svemirska misija iz 1974. godine

  • 3
ruski top, svemir Foto: Twitter/@RussianSpaceWeb / Mod Russia

Više od četiri decenije nakon što je sovjetski automatski top R-23M postao prvo oružje kojim je pucano u svemiru, pojavila se njegova fotografija.

Reč je o do sada najjasnijem prikazu samoodbrambenog sistema "Šćit-1" (rus. Щит-1 / engl. Shchit-1), kojim je bila naoružana vojna svemirska stanica "Almaz OPS-2", koja je između 1974. i 1975. godine osam meseci kružila oko Zemlje, piše The Drive.

Autor sajta RussiaSpaceWeb Anatolij Zak je taj oružani sistem primetio na snimku koga je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prilikom posete ministra odbrane Sergeja Šojgua vojnom razvojnom birou "NPO Mašinostrojenija" početkom godine.

Taj biro je poznat po razvoju raketa i svemirskih letelica, uključujući i vojni svemirski program "Almaz" iz vremena Hladnog rata. Godinama su R-23M i program "Almaz" bili obavijeni velom tajne iz različitih razloga. Za činjenicu da je svemirska stanica "OPS-2" bila naoružana saznalo se tek po raspadu SSSR-a 1991. godine.

Sve do pre nekoliko godina postojala je tek jedna fotografija R-23M lošeg kvaliteta, koja je prikazivala prototip, i na njoj se nije mogao da se vidi ceo sistem "Šćit-1". Ruski vojni TV kanal Zvezda je 2015. godine prikazao taj sistem na nešto boljem snimku.

Razvoj standardnog R-23 topa započet je 50-ih godina prošlog veka, kada se ukazala potreba za oružjem namenjenim za odbranu velikih bombardera i tretiran je kao veoma osetljiv projekat, prenosi RTS.

R-23 je takozvani "top-revolver", koji svoj mehanizam za ispaljivanje i cevi "hrani" municijom iz cilindara sličnih revolverskim. Takav sistem, slično kao kod višecevnih "getling" topova, omogućava mnogo veću brzinu vatre nego kod drugih konvencionalnih automatskih topova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomo

    18. februar 2021 | 17:45

    Opet vi i usrani Rusi !

  • ime

    19. februar 2021 | 08:16

    Imate para za oružja, nemate para da nahranite gladne. I posle se pitate što propadamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA