Već godinu dana radite od kuće? Da li znate koliko ste kilometara mišem prešli do sada?

Da li se kliktanje mišem i "vožnja" po stolu mogu računati kao fizička aktivnost i koliko se kalorija pri tome troši...

  • 0
Laptop, Tastatura, Mis Foto: Pixabay.com

Većinu poslova danas obavljamo sedeći za računarima, zbog čega smo pasivniji i manje pokretni nego ranije. To pogotovo dolazi do izražaja u poslednjih godinu dana, kada većina zbog pandemije korona virusa radi od kuće.

Oni koji imaju naviku da vežbaju ili džogiraju, još i imaju mogućnost da se "razmrdaju", dok onima drugima kao jedina fizička aktivnost ostaje kliktanje mišem i kucanje po tastaturi.

A da li ste se ikada zapitali koliko su te aktivnosti zaista "fizičke", odnosno koliku razdaljinu zaista pređete "vozeći" mišem po stolu ili koliko kalorija izgubite klikćući... E pa, neki jesu!

I ne samo da su se zapitali, nego su i napravili program koji je u stanju to da izmeri do detalja. "Programčić" po imenu Mousotron do detalja prati koliko ste puta u toku dana pomerili miša ili kliknuli njegovim tasterima.

Mousotron će tačno izmeriti ukupan broj vaših klikova, koliko puta ste pritisnuli desni, levi ili srednji taster, i koliko puta ste zarotirali točkić. I ne samo to, izračunaće i broj duplih klikova, koliko brzo i po kojoj osi ste najčešće pomerali miša i koliko ste njime "kilometara prešli".

Ako želite da isprobate kako Mousotron funkcioniše u vašoj kućnoj kancelariji, program je besplatan i možete ga preuzeti OVDE.

Koliko je to u kalorijama?

Ali postoji jedan od parametara koje ovaj program ne meri, a to je broj kalorija koje možete da potrošite kliktanjem prsta po mišu?

Budući da su novinari poznati i po tome da imaju loše prehrambene navike, to pitanje je sebi pre nekoliko godina postavio Ret Alejn, novinar američkog magazina Wired, verovatno želeći da sazna koliko kalorija, od ukupno unetih tokom sedenja za kompjuterom u redakciji, uspe da potroši klikćući.

devojka, kompjuter, laptop Foto: Pixabay

Da bi to izračunao, morao je da se priseti časova fizike iz srednje škole, pošto je kalorija jedinica energije. Broj potrošenih kalorija može da se izračuna formulom W=Fs, koja kaže da je rad izvršen nad nekim objektom jednak proizvodu sile i pređenog puta, odnosno udaljenosti između prsta i miša.

Dobijeni rezultat izražen je u džulima, pa kada ga je pretvorio u kalorije, Ret je došao do rezultata koji kaže da se jednim klikom miša izvrši rad od 0,0005 džula, odnosno 0,0000001 kalorija.

Nije nam poznato da li je ovaj rezultat razočarao Reta, tek dobijena računica znači da je za potrošnju jedne kalorije kliktanjem tastera miša potrebno pritisnuti - čak 10 miliona puta!

Ret je izračunao i da bi nam, ukoliko bismo uspeli da klikćemo brzinom od 10 puta u sekundi, za potrošnju te jedne jedine kalorije bilo potrebno više od 11 dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA