≫ 

Amerikanci prave leteći nosač aviona: Novo "oružje haosa" za ratove budućnosti

"Leteći nosači aviona" deluju kao napotebno komplikovani i rizični za upotrebu, ali zamena skupih aviona jeftinim dronovima koji mogu da "odlete i naprave haos" čini ih vrednim razmatranja

  • 12
USS Enterprise, nosač aviona Američki nosač aviona "Enterprajz" / Foto: Wikimedia/U.S. Navy/Rob Gaston

Pentagon smatra da će nosači aviona predstavljati značajnu borbenu snagu i u budućnosti ratovanja, zato planiraju da ih izvuku iz vode i - podignu u vazduh.

Ljubitelje stripova i filmova ova informacija je podsetila na nosače helikoptera (Helicarriers) iz Marvelovog unverzuma. Međutim, nije u pitanju nikakva šala.

Agencija za napredna odbrambena istraživanja Pentagona - DARPA sasvim je ozbiljna kada je o realizaciji ove ideje reč. Predlog projekta predviđa "letleći matični brod" (engl. flying mothership), odnosno veliki avion koji će moći da šalje u misije i sakuplja "preživele" jeftine borbene dronove. Male letelice, nazvane Gremlini, će moći da lete unaokolo, nadgledaju i izviđaju teren i da se upuštaju u borbena dejstva.

Kada se izda naredba da dronovi stupe u akciju, posada velikog modifikovanog teretnog aviona će ih jednostavno izbaciti u oblake. Potom će se krila dronova otvoriti, a motori aktivirati, nakon čega operateri preuzimaju kontrolu nad Gremlinima, piše The Economist.

Kada dođe vreme da za "povratak kući", dronovi će sletati, odnosno kačiti se, za male nosače koji "vise" iz aviona kao neke leteće trake. Ovakvo sletanje još uvek nije uspešno izvedeno, odnosno testirano, ali Economist navodi da je do sada bilo "na samo nekoliko centimetara od uspešnog hvatanja".

"Leteći nosači aviona", na prvi pogled, deluju kao napotebno komplikovani i rizični za upotrebu, u poređenju sa "klasičnim" brodovima nosačima. Međutim, američku vojsku brine to što savremeni projektili velikog dometa imaju veći domet od aviona sa brodova nosača.

U takvoj situaciji, zamena skupih aviona jeftinim dronovima koji mogu da "odlete i naprave haos", pre nego što budu oboreni, čini ovaj neobičan predlog vrednim razmatranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    31. mart 2021 | 12:23

    Da ne bude više rata...

  • nikolas

    31. mart 2021 | 13:49

    SKROZ BOLESNO !!! A NAROD ZIVI OD SOCIJALE I GLADUJE NA ULICI !!!!

  • Igrajmose

    31. mart 2021 | 20:03

    Ma Ameri mastaju jos a neznaju da su vec pre 10 godina potonuli, kina je otisla vec 100 godina ispred al cuti i vreba . Americka era bahatosti je vec odavno potonula sad su na vestackim plucima ,,,Reparatur,,, domindzenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA