• 0

Moćna mašina je pre 24 godine prvi put porazila jednog svetskog prvaka

Dugo vremena posle tog meča, Kasparov, ali i drugi velemajstori, izražavali su sumnju da je IBM-ov računar varao...

  • 0

Čuveni sovjetski i ruski svetski šahovski prvak, u periodu od 1985. do 2000. godine, Gari Kasparov, osim brojnih pobeda protiv vrhunskih svetskih šahista, poznat je i po nekoliko mečeva koje je odigrao protiv kompjutera, odnosno protiv računarskih programa. Najpoznatije duele odigrao je protiv IBM-ovog računara Deep Blue.

U prvih šest partija 1996. godine, prvu je izgubio, zatim tri partije dobio i dva puta remizirao. Zatim je, pre tačno 24 godine, u maju 1997, unapređena verzije Deep Blue računara, pri rezultatu 1-1, uz tri remija, dobila poslednju partiju protiv svetskog šampiona, nakon njegove grube greške u otvaranju.

Pogledajte kako je izgledala Kasparovljeva reakcija u trenutku kada je shvatio da je poražen:

Dugo vremena posle tog meča, Kasparov, ali i drugi velemajstori, izražavali su sumnju da je IBM-ov računar varao, pošto su neki od njih proveravali poteze koje je računar izabrao. Računarski programi, naime, računaju varijante o do sto miliona puta brže od čoveka, ali su u stanju da izgube u onim potezima, odnosno pozicijama gde je potrebna dalekosežna strategija, odnosno gde ljudska intuicija nadvlada.

Deep Blue je bio poseban kompjuter sastavljen od 50 PC računara povezanih u celinu, konstruisan samo za tu namenu. Velikim napretkom tehnologije u poslednjim decenijama, i povećanjem snage, vrhunski šah sada igraju i programi koji mogu da rade na gotovo svakom kućnom ili laptop računaru.

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima