≫ 

Ovo je kineski "bog rata na nebu", novi bombarder koji Amerima uteruje strah u kosti

Xian H-20 će moći da pogodi ciljeve na velikoj udaljenosti, kao i da ugrozi američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji...

  • 49
Xian H-20, kineski stelt bombarder Kineski stelt bombarder Xian H-20 - "Bog rata na nebu" / Printscreen: Twitter/@PeterJopling

Kineski bombarder Xian H-20 (Sijan), koga Kinezi nazivaju i "bogom rata na nebu", može da leti 8.000 kilometara bez punjenja goriva i poseduje tehnologiju koja ga čini nevidljivim za radare.

Časopis kineske državne odbrambene korporacije "Kina - Zapadna industrijska grupa", objavio je kompjutersku grafiku tog stelt bombardera, ali vlada u Pekingu još uvek nije zvanično potvrdila postojanje takve letelice.

Dizajn aviona zapanjujuće je sličan američkom bombarderu B-2 Spirit, koji čini osnovu američke strateške avijacije, komentarišu američki stručnjaci.

Novi kineski bombarder biće važna prekretnica u suparništvu Pekinga i Vašingtona, budući da je "stelt" tehnologiju teško savladati jer je njen razvoj veoma skup.

Prema dostupnim informacijama, Xian H-20 će zameniti stariji bombarder Xian H-6, koji je u upotrebu uveden '60-ih godina prošlog veka, a koga je Kina dosledno modernizovala decenijama, navode američki mediji. Očekuje se da će novi kineski avion biti opremljen nuklearnim i konvencionalnim krstarećim raketama.

Vazduhoplovni stručnjak i azijsko-pacifički vojni analitičar Džon Grevit navodi da "strateška prednost ovog aviona leži u njegovoj sposobnosti da napadne kao strateški bombarder".

Mogući izgled novog bombardera prvi put se pojavio u januaru, u promotivnom videu kojim Kinesko ratno vazduhoplovstvo poziva mlade da postanu piloti.

- Xian H-20 će moći da pogodi ciljeve na velikoj udaljenosti. Odnosno, moći će da ugrozi američku vojsku i američke interese u azijsko-pacifičkoj regiji - smatra on.

Britanski Kraljevski institut za bezbednosna i odbrambena istraživanja smatra da će kineski stelt bombarder pružiti Kini "priliku za interkontinentalnu projekciju moći".

Video: Opasno blizu: Nikada bliži snimak naleta ponosa ruske avijacije

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    28. maj 2021 | 18:42

    Pa red je da neko iskopira onog sto je zaorao nase njive?!

  • Filip

    28. maj 2021 | 19:06

    Americke interese u tudjoj zemlji i na tudjoj teritoriji?nadam se da ce neko tim zlocincima stati na put!

  • Bhm

    28. maj 2021 | 15:54

    Treba da ga nazovu oko sokolovo po Srbinu jer su zahvaljujući Srbima i Buđanovcu dobili tehnologiju nevidljivog kojeg smo mi videli i bolje im je da se ne zezaju sa srpskom PVO!😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA