• 0

Nova tehnologija stvara čistu pijaću vodu iz običnog vazduha, Namibijci u čudu

Mašine koriste struju da ohlade vazduh dok se ne kondenzuje u vodu i mogu da proizvedu između 50 i 75 litara vode dnevno

  • 0
česma, voda, nestanak vode, pijaća vda

Foto: Pixabay

Španska kompanija Aquaer razvila je sistem kojim se iz vazduha izvlači voda za piće, sa namerom da se koristi u regionima i zemljama gde postoji problem sa snabdevanjem vode, posebno u Namibiji.

- Naš cilj je da pomognemo ljudima, da dođemo do mesta kao što su izbeglički kampovi, koji nemaju pijaću vodu - rekao je Enrike Vega (82), koji je svoju mašinu osmislio tokom velike suše u južnoj Španiji devedesetih godina, preneo je Rojters.

Uređaji napravljeni u njegovoj kompaniji Aquaer već prave čistu vodu, bezbednu za piće, zajednicima u Namibiji i u jednom libanskom izbegličkom kampu.

- U selima u kojima smo boravili u Namibiji, ljudi su bili zapanjeni, nisu razumeli odakle dolazi voda - objasnio je Vega.

Ove mašine koriste struju da ohlade vazduh, dok se ne kondenzuje u vodu, koristeći isti metod koji se dešava prilikom kondenzacije u klima-uređajima.

Dok ostali generatori za vodu, koji se baziraju na sličnoj tehnologiji, zahtevaju visoku vlagu i niske temperature da bi bili efikasni, Vegina mašina radi na temperaturama do 40 stepeni i može da podnese vlagu od samo 10 do 15 odsto.

Ta mala mašina može da proizvede između 50 i 75 litara vode dnevno, može da se nosi u kolicima. Veće takve mašine mogu da proizvedu do 5.000 litara dnevno.

Video: Da li konačno imamo dokaz da se na vremenske prilike utiče?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima