Novo američko eksperimentalno oružje predviđa budućnost i donosi superiornost na bojnom polju

"Podaci se velikom brzinom obrađuju i dostavljaju donosiocima odluka, ali odluke i dalje donose isključivo ljudi..."

  • 11
pametne naočare, američka vojska Foto: Twitter/@Ninja998998 / U.S. Army

Američka vojska testira eksperimentalnu mrežu veštačke inteligencije koja će moći da predvidi događaje nekoliko dana pre nego što se oni odigraju.

Serija testova nazvana je "Globalni eksperiment informacione dominacije" (engl. Global Information Dominance Experiments - GIDE) i zasniva se na programu veštačke inteligencije (AI) koji kombinuje podatke iz ogromnog broja izvora, uključujući satelitske snimke, obaveštajne izveštaje, podatke sa terena, radarske snimke.

Značajno mesto u ovom projektu ima smeštanje podataka u klaud, koji obezbeđuje da velika količina prikupljenih podataka iz celog sveta bude efikasno obrađena i da mogu da im pristupe sve bezbednsne agencije kada im zatrebaju, piše ScienceAlert.

- "Globalni eksperiment informacione dominacije " predstavlja temeljnu promenu u načinu na koji koristimo informacije i podatke, koji nam daju prostor za donošenje strateških i taktičkih odluka, kako u vojne, tako i u civilne svrhe - objašnjava general Vazdušnih snaga SAD Glen van Herk.

Namera je da se unapred predvide potezi druge strane, što omogućava da se odgovarajuće mere odvraćanja i mere zaštite uvedu pre zaoštravanja ili rasplamsavanja sukoba, prenosi RTS.

Mnogo brža obrada podatka

U suštini, logički skokovi i nisu tako dramatični kao što bi neko mogao da pomisli, jer ako, na primer, snimci registruju pripreme podmornica, logično je da će mornarica isploviti. Međutim, ono gde veštačka inteligencija pomaže, jeste mašinsko učenje koje uočene i prikupljene podatke obrađuje mnogo brže nego što bi to ijedan operativac uspeo.

Ako AI uoči povećanu aktivnost, tu informaciju će proslediti drugim delovima sistema, gde se zatim odvija njihova analizira u okviru ukupno prikupljenih podataka.

veštačka inteligencija Foto: Pixabay

- Podatke delimo u klaudu u kome prolaze kroz sistem veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Ti podaci se velikom brzinom obrađuju i dostavljaju donosiocima odluka, što predstavlja superiornost u odlučivanju - dodaje general Van Herk.

Više podataka za kraće vreme

SAD ne otkrivaju previše detalja o tome kako tačno funkcionišu novi sistemi ili kako obrađuju informacije koje prikupljaju, ali krajnji rezultat je više podataka koji se obrađuju za kraće vreme. Treća faza testova je nedavno završena, a četvrta je u planu.

VanHerk naglašava da odluke i dalje donose isključivo ljudi na osnovu podataka koje obradi sistem mašinskog učenja, kao i da će razvoj AI tehnologije doprineti deeskalaciji sukoba, a ne obrnuto.

Pas robot, američka vojska, USAF Printscreen: Twitter/@USAF_ACC

- Mogućnost da dobijete informacije danima unapred stvara prostor za donošenje odluka. Prostor za donošenje odluka za mene kao operativnog komandanta znači da na vreme mogu da rasporedim snage za odvraćanje neprijatelja i da o tome blagovremeno obavestim nadređene, objašnjava američki general.

Video: Ovako Putin puca iz novog snajpera iz fabrike Kalašnjikov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    8. avgust 2021 | 11:47

    И "Невидљиви" је био невероватан, па више није. И ово ћемо покварити...

  • Ilija gromovnik

    8. avgust 2021 | 15:07

    Niste vi bili u ratu i neznate šta je specijalac e to vam je srpski seljak koji je hiljadu godina u rovu i koji brani svoju sirotinju e To vam je pravi ratnik a ne ovi naduvani iz fašističke koalicije

  • kristalno jasno

    8. avgust 2021 | 16:18

    E sve je to jasno.I onda....onda dodju islamski fanatici, pogotovu u Avganistanu pa vam se na svu tu vasu tehniku i vas nacin osvajackog fanatizma (iste tezine samo na drugi nacun) pop...ju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA