Ilon Mask postavlja bilborde u Zemljinoj orbiti: Reklame koje će "demokratizovati svemir"

Kada satelit bude postavljen na svojoj poziciji, reklame će mu se bežičnim putem biti slate sa Zemlje...

  • 3
Bezos, Mask, Zakerberg

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Nakon što je napravio mrežu Internet satelita, Ilon Mask planira da i dalje komercijalizuje zemljinu orbitu. Naime, SpaceX CEO se udružio sa kanadskim startapom Geometric Energy Corp (GEC) u cilju postavljanja reklama u svemir.

Mask će finansirati startap sa ciljem da se napravi satelit koji će funkcionisati kao bilbord u niskoj Zemljinoj orbiti. Plan je da se ovaj satelit već sledeće godine pošalje u svemir sa SpaceX Falkon 9 raketom, piše sajt Gadget360.

Kada se bude postavio na svojoj poziciji, reklame će mu se bežičnim putem slati sa Zemlje. Satelit je nazvan CubeSat i posedovaće veliki ekran na kome će se prikazivati reklame.

Naravno, ove reklame neće biti vidljive sa zemlje. Kada se postavi u svoju orbitu, reklame na satelitu će biti snimane kamerom postavljenom na nekoj vrsti „selfi štapa“ koji će biti pričvršćen na CubeSat, prenosi PC Press.

Video sa te kamere će biti strimovan uživo na različitim platformama, kao što su YouTube ili Twitch. To će omogućiti svakom ko poželi da vidi sadržaj prikazan na ekranu satelita (i verovatno našu planetu u pozadini).

Osnivač Geometric Energy Corp-a želi da na ovaj način „demokratizuje svemir“, time što će svima omogućiti da se reklamiraju u njemu.

Da bi to omogućio, osmislio je automatizovani sistem rezervacije i prikazivanja reklama, koji se zasniva na pet tokena. Svaki od tokena definiše određeni aspekt na reklami - osvetljenje, boje, X i Y koordinate na ekranu, kao i vreme kada će reklama biti prikazana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nzm

    15. avgust 2021 | 13:03

    Kako se bogatasi igraju boga. Cemu reklame,da vanzemaljci svrate na coca colu ili poruce fast food,kupe bulardi...??

  • Сремац

    15. avgust 2021 | 14:22

    Безпослен Маск и билборде крсти...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA