≫ 

Ova džinovska skalamerija, veća od Ajfelove kule, "hvata vetar" i proizvodi struju za 80.000 domova

WCS je kolosalni ploveći sistem vetroturbina visok 305 metara, koji generiše čak 5 puta više električne energije u odnosu na najveće pojedinačne turbine na svetu

  • 4
norveški hvatač vetra Foto: Wind Catching Systems / Promo

U vremenu u kome je, bar u onom najrazvijenijem delu sveta, čista enerija prioritet, stručnjaci i naučnici razvijaju različite sisteme za njenu proizvodnju. Jedan od njih je i norveški "hvatač vetra", odnosno "Wind Catching System" (WCS).

WCS je kolosalni ploveći sistem vetroturbina visok 305 metara, koji je u stanju je da, na godišnjem nivou, generiše čak 5 puta više električne energije u odnosu na najveće pojedinačne turbine na svetu. Istoveremeno, sistem smanjuje troškove proizvodnje u tolikoj meri da bi odmah mogao da proizvede struju koja bi bila konkurentna po ceni.

Ova velika "mreža za hvatanje vetra" sastoji se od više manjih turbina razmeštenih u određenoj formaciji. Postavljena je na veliku plutajuću platformu koja je učvršćena privezivanjem za dno okeana, na način na koji se to decenijama unazad rad sa naftnim platformama.

norveški hvatač vetra Foto: Wind Catching Systems / Promo

Samo jedan ovakav sistem turbina u stanju je da proizvede dvostruko više energije nego jedno od najvećih područja pokrivenih konvencionalnim vetroturbinama na svetu, koje se nalazi u danskom zalivu Arhus u Severnom moru.

Za to su zaslužni manji rotori turbina koji su mnogo efikasniji pri brzinama vetra od 40 do 43 km/h, pri kojima velike tubine moraju da zakrenu svoje lopatice kako ih snaga vetra ne bi oštetila.

Iz kompanije WSC tvrde da je njhov sistem jednostavniji za održavanje, budući da eliminiše potrebu za popravkom ogromnih pojedinačnih komponenti. Kada se platforme ne kojima su postavljene budu izgrađene i stabilizovane, održavanje i popravke će biti moguće izvoditi na licu mesta, bez potrebe velikim namenskim kranovima i brodovima, kao i za transportovanjem velikih delova na kopno.

Ovaj sistem turbina je u potpunosti finalizovan proizvod, spreman za upotrebu. A kada budu negde postavljen, proizvodiće 500 odsto više električne energije od njegovih klasičnih rivala. To znači da će, kako njegovi konstruktori tvrde, jedan WCS sistem turbina moći da proizvede količinu struje dovoljnu da ispuni potrebe 80.000 domaćinstava.

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • exer

    19. avgust 2021 | 23:01

    dok nenaprave nevjerujem im nista.koliko sam u zadnjih 15 godina citao o kojekakivm tehnologijama koje ce promjeniti svijet i sve su tu za godinu dvije masovna proizvodnja pocinje a nakraju k.vecina projekata su samo da se pare pokupe od investora i nista vise

  • Nece da moze

    20. avgust 2021 | 14:32

    Ovakvi "obecavajuci" projekti zvuce i izgledaju obecavajuce ali morska sol,plima oseka,ptice mogu izazvati mnogobrojne probleme.Kljuc problema je previse ljudi na planeti.

  • Maja

    20. avgust 2021 | 23:51

    Ovo može biti donro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA