Mnogi su vekovima pokušavali, ali je tek kompjuter pogodio: Ovako je izgledao Aleksandar Makedonski

Jedan od najvećih vojskovođa u istoriji čovečanstva oduvek je fascinirao ljubitelje istorije....

  • 43

Aleksandar III Makedonski, odnosno Aleksandar Veliki, čuveni grčki kralj antičke Makedonije i jedan od najvećih vojskovođa u istoriji čovečanstva oduvek je fascinirao ljubitelje istorije. Brojne knjige su napisane i filmovi snimnjeni, a anitčke biste svedoče o tome kako je slavni antički junak izgledao. I kao da to nije dovoljno, danas je tu i savremena tehnologija, koja je na osnovu brojnih drvenih zapisa i njihovih savremenih interpretacije, i postojećih bista, Aleksandrov lik kompjuterskom vizualizacijom prikazala najverodostojnije što je mogla.

Aleksandar Veliki, Aleksandar Makedonski, kompjuterska vizualizacija Printscreen: LinkedIn/vjevrosimovic

Video: Lobanja do lobanje- legijski logor u Viminacijumu

(Telegraf.rs/LinkedIn/vjevrosimovic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    14. septembar 2021 | 09:58

    Pre no sto stavite negativan glas i ako se objavi, probajte da nadjete na internetu odnosno nas arhiv ima digitalizovan Oce nas na starogrckom eolskog tipa sto se smatra korenom Grckog jezika Bez neke muke se moze procitati iako smo Vukovom reformom izgubili dialekt ali je Srbima, sadasnjim Makedoncima drugima sa ovog podnevlja savrseno razumljiv. Kasnije, dosta kasnije je nastao Grcki kakav sada znamo u vise reformi prilagodjavajuci ga svojim glasovnim mogucnostim i laksem izgovoru menjajuci slova npr ć je tsch, dodavanuci digame, omege, izbacujuci npr b c koje ni danas ne mogu da izgovore pa carstvo npr je kartvo sa premestanjem naglaska na zadnjem slogu i jos dosta drugih marifetluka da je vrlo tesko prepoznati koren. Ovo naravno nije moja mastarija vec lingvisti sve vise pisu radove sa slicnim zakljucima na tu temu.

  • Host

    14. septembar 2021 | 08:37

    Moze da se diskutuje o tome kojeg porekla je bio Aleksandar, ali jedno je sigurno, Grk nije bio niti mu je neko od roditelja imao Grcku krv. Cak je i "zvanicna" nauka utvrdila da nije Grk, zato ne znam odakle pisacu ovog teksta takva informacija ?!

  • Bane

    14. septembar 2021 | 08:32

    Grci su tamnij,potomci su Egipćana.On liči na Ilira-Slovena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA